Lärarnas arbetstid en het avtalsfråga

Det kräver 198 skolledare, däribland Peter Molin, skoldirektör på Gotland.Följden blir att många lärare får fem veckors semester i stället för sommarlov.

ökad kontroll. Skolledarna är inte intresserad av ökat kvalitet i skolan utan vill bara skaffa sig kontroll över lärarna, säger Rosita Sundh, kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

ökad kontroll. Skolledarna är inte intresserad av ökat kvalitet i skolan utan vill bara skaffa sig kontroll över lärarna, säger Rosita Sundh, kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-03-17 04:00
- Det känns som ett knivhugg i ryggen. De litar inte på att vi gör vårt jobb. Det är en misstroendeförklaring av en hel yrkeskår, säger Rosita Sundh kommunombud för Lärarnas Riksförbund på Gotland.
Hon är mycket besviken på Peter Molin.
- Jag är faktiskt chockad. Han har glömt att kommunicera med oss som jobbar. Det förvånar mig oerhört. Han kunde ha frågat oss vad vi behöver för att öka kvaliteten i skolan istället, säger hon.

Mer flexibla
I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver skolledarna att lärarnas arbetstider måste bli mer flexibla. Som det ser ut idag jobbar de kommunanställda lärarna 45 timmar i veckan för att kompensera den längre ferien på sommaren. Tio timmar i veckan är inte schemalagd. På den tiden ska lärarna bland annat förbereda lektioner, rätta prov, ha utvecklingssamtal och andra kontakter med elever och föräldrar.
- En engagerad lärare bryr sig inte i att räkna timmar, säger hon och ger exempel på lärare som under sommarlovet samlar på sig material för att använda i undervisningen.
- Många jobbar jämt för sina elevers skull. Det bokförs inte som tid, säger Rosita Sundh.

Täckmantel
Skolledarna kräver ett modernt arbetstidsavtal där rektorn kan disponera lärarnas tid utifrån elevernas behov av stöd och undervisning. Det innebär att vissa skolor kan ha kvar det gamla systemet med längre veckoarbetstid och längre sommarlov medan andra får jobba 40 timmar i veckan och ha fem veckors semester.
- Det ska vara upp till varje skola att disponera lärarna så att det gynnar eleverna på bästa sätt, säger Peter Molin.
Han tror att det också är bra för lärarna som slipper förbereda lektioner på kvällar och helger.
- Att jobba 45 timmar i veckan är inte heller bra ur arbetsmiljöhänsyn, säger Peter Molin.
Rosita Sundh håller inte med:
- De försöker driva igenom det här under täckmanteln att de vill värna om vår arbetsmiljö. Det vore bättre om vi fick bra datorer och nödvändigt arbetsmaterial.
Systemet med 40 timmars arbetstid och fem veckors semester tillämpas av en del friskolor.
- Det fungerar inte i realiteten. Meningen är att de ska bokföra övertid, men flera av våra medlemmar säger att det inte fungerar, säger Rosita Sundh.
Hon berättar att det redan idag går att skriva avtal med enskilda lärare om att de ska jobba 40-timmarsvecka.

Huvudfråga
Det här blir huvudfrågan i årets avtalsrörelse mellan lärarna och SKL, Sveriges kommuner och landsting. Och det kommer att bli hårda förhandlingar.
- Vi står så långt från varandra som man kan komma, säger Rosita Sundh.
- Stridsviljan är hög och tålamodet slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!