Lärarutbildningen i Visby läggs ned

Lärarutbildningen vid Högskolan på Gotland läggs ner.Men det kan skapa problem inom några år, befarar Caroline Nygren, chef för utbildningen.- Om inte utbildningen tas upp igen kommer vi troligen att få en ny lärarbrist.

För att minska kostnaderna kan Lena Celion (m) bara lägga ner kommunala skolor. Därför hotas Stånga skola.

För att minska kostnaderna kan Lena Celion (m) bara lägga ner kommunala skolor. Därför hotas Stånga skola.

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2008-10-06 04:00
Skälen till att högskolan lägger ner utbildningen är flera. Framför allt är behovet av lärare vid öns skolor mättat. Kommunen har på senare tid till och med köpt ut närmare 40 äldre lärare i takt med att skolorna på ön blivit färre.
Trots att högskolan är ett statligt ansvar har kommunen under många år bidragit med pengar till lärarutbildningen, eftersom den försörjt öns skolor med personal.

Få lärare vill flytta hit
Men det är det slut med nu.
- Vi har inte råd med det längre, säger Lena Celion (m), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Lärarutbildningen startade som en engångssatsning 1991 när lärarbristen bland öns skolor var stor.
- Det fanns 125 vakanser inom kommunen, och då bestämdes att en utbildning skulle starta på ön eftersom det var svårt att få färdiga lärare att flytta hit, berättar Caroline Nygren som varit med sedan starten.

Ny huvudman
Huvudmannaskapet stod Lärarhögskolan i Stockholm för, och sköter sedan dess examinationen.
Nya kullar togs in 1993 och 1996, och utbildningen blev snart permanent under Högskolans på Gotlands tak, med antagningar vartannat år.
Vid årsskiftet flyttades huvudmannaskapet från Lärarhögskolan till Stockholms universitet. För att kunna fortsätta utbildningen på Gotland krävs därför nya avtal och ekonomiska överenskommelser.
- Vi har resonerat med barn- och utbildningsförvaltningen och kommit fram till att vi gör en paus. Vi har inte tagit in några nya studenter till hösten, kommer inte göra det nästa höst och sannolikt inte heller 2010, säger Caroline Nygren.
Frågan är om det alls blir möjligt att starta på nytt längre fram.

Jan Björklund hotar
Utbildningsminister Jan Björklund (fp) hotade nyligen med att lägga ner hälften av landets 24 lärarutbildningar, samtidigt som kursplanerna ska göras om.
Antalet lärosäten som ska få bedriva lärarutbildning ska minskas, men om Stockholms universitet vill förlägga utbildning i sin regi till Gotland kommer det att vara möjligt, uppger Caroline Nygren.
- Det kommer att bli brister på alla orter som ligger långt från utbildningsplatserna, säger hon.
Lena Celion vill inte spekulera i om Gotlands utbildning blir kvar, men säger att den i så fall måste ske i samarbete med något lärosäte påfastlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om