Förra sommaren beslutade regionfullmäktige att ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att se över skolorganisationen på ön. Orsakerna är flera – stora rekryteringsutmaningar på lärarsidan, utmaningar vad gäller lokaler samt besparingsåtgärder är några.
Ett första steg i arbetet med "framtidens skola" är en nulägesbeskrivning, en slags utvärdering av förskola och grundskola. Den omfattande rapporten togs upp i barn- och utbildningsnämnden på tisdagen och ska nu fungera som en grund för framtida beslut om förändringar i skolorganisationen.
Rapporten innehåller bland annat en genomgång av skolornas organisation och deras nuvarande skick. Här framkommer också delar som skvallrar om just stora utmaningar vad gäller kompetensförsörjningen. I Skolverkets lärarprognos pekas Gotland ut som den region med störst utmaningar. I regionens nulägesrapport står att läsa: "På Gotland måste 93 procent av alla lärare inom förskola och grundskola bytas ut innan 2033."
– Det är ett väldigt stort arbete som ska göras och många variabler som ska falla på plats, säger Stefan Nypelius (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Frågan är: "Hur gör vi Gotland attraktivt för lärarna?" Det här arbetet hänger ihop med den regionala utvecklingsplanen och vi tror att god kvalitet och bra lärare i skolan går hand i hand med att locka folk till hit.
Vad kan då regionen göra för att göra yrket mer attraktivt – och locka lärarna till ön?
– Det är viktigt att vi lyssnar på vad de som är på väg in i arbetsmarknaden faktiskt vill ha. Visa att vi gör vad vi kan för att möta dessa önskemål. Det går inte bara säga att vi gör som vi alltid har gjort, utan vi måste börja tänka på ett annat sätt, menar Kristoffer Strehlenert, projektledare för "framtidens skola".
– Läraryrket har inte varit tillräckligt attraktivt under ganska många år. Vilket har gjort man har haft en ganska låg sökandegrad till utbildningarna. Det måste man göra något åt.
Nu inleds arbetet med att ta fram förslag för hur "framtidens skola" ska se ut. Huruvida nedlagda skolor kan bli en konsekvens av detta återstår att se.
Torsten Flemming, utbildningsdirektör på Region Gotland:
– Det finns inget självändamål att lägga ned skolor och det finns en politisk viljeinriktning om att hela Gotland ska leva.
Förslaget på "framtidens skola" tas upp i barn- och utbildningsnämnden i oktober. Klubbas kan förslaget göras först i regionfullmäktige i december.