Öns ungdomar skötter sig bättre än norrbottningarna

I Norrbotten drivs smittan delvis av ungdomar som struntar i restriktionerna. Med studenten i antågande, bör gotlänningarna oroa sig för en liknande utveckling? Vi tog frågan till Maria Amér.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2021-05-29 08:55

Norrbotten har blivit ett särskilt kapitel i den senaste veckans mediarapportering om pandemin. På de allra flesta håll i Sverige pekar smittkurvan nedåt, men inte i landets nordligaste region.

Enligt Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt förklaras situationen åtminstone till viss del av förändrade beteendemönster: Spridningen den senaste tiden kan i större omfattning än tidigare kopplas till unga i åldrarna 13-19, som smittats i sociala sammanhang.

På Gotland rapporteras som bekant färre och färre fall in, men hur ser egentligen fördelningen ut på gruppnivå?

Maria Amér, blir det vanligare även hos oss med smitta bland ungdomar i sociala sammanhang?

– Nej, det kan man inte säga. Den senaste tiden har vi har sett en smittspridning som sjunker i alla åldrar på Gotland, så den gruppen sticker inte ut jämfört med tidigare. Man kan heller inte säga att vi märkt någon skillnad i andelen fall som är kopplade till sociala sammanhang. Viruset har spridits i sociala sammanhang hela tiden, liksom inom familjer och på arbetsplatser. Men det är inget nytt, säger regionens smittskyddsläkare.

I samband med vårens uppmärksammade skolutbrott infördes antigentest, det vill säga snabbtest för pågående infektion, på öns högstadieskolor. 

– Vi har nu tagit fram rutiner för hur vi ska agera när det blir som efter påsklovet, då vi såg många fall bland eleverna. Så här långt har det dock inte varit aktuellt att aktivera de rutinerna, där antigentest ingår, eftersom smittan minskat i de åldersgrupperna. Det har visserligen uppstått mindre allvarliga situationer sedan dess, men de har vi löst på andra sätt i dialog med skolorna, säger Maria Amér.

Så ser det ut nu, men läget kan förstås förändras snabbt. Ett orostecken är den nationella enkätundersökning som Ungdomsbarometern presenterade nyligen. I den uppger hälften av treorna i gymnasiet att de är beredda att bryta mot restriktioner för att festa på studentkvällen, som infaller nästa vecka.

– Det är viktigt att vi är tydliga med att studenten måste firas på smittsäkert sätt: Att alla håller sig till sina klasser och firar inom den gruppen. Vi ser en positiv trend nu med en minskning av antalet smittade, men vi måste vara försiktiga och följa restriktionerna tills vi är i mål, annars riskerar vi bakslag, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!