Larmet avfärdades- kvinna hittad döende

Två gånger larmade den 90-åriga kvinnan trygghetsjouren. Vid båda tillfällena avfärdades de som falsklarm.
Ett dygn senare hittades kvinnan döende i sitt hem.
- Med facit i hand kan jag säga att larmet ger en falsk trygghet, säger sonen Alf Thorén.

Gotland2005-10-29 06:00
Händelsen inträffade en tidig morgon i slutet av februari. Kvinnan utlöste sitt trygghetslarm två gånger med en halvtimmes mellanrum - båda gångerna besvarades anropen av operatörerna vid Trygghetsjouren, det bolag i Skåne som kommunen anlitat att ta emot larmen.
Drygt ett dygn senare kontaktades sönerna av en granne som misstänkte att allt inte stod rätt till inne hos kvinnan. De anhöriga hittade henne kort efteråt på köksgolvet, svårt medtagen och nedkyld.
Ambulanspersonalen noterade i sin journal att kvinnan hade tryckskador och att hon legat på golvet under minst ett dygn.
Kort efter ankomsten till lasarettet avled kvinnan.

Inga bandupptagningar
De anhöriga reagerade på att kvinnan verkade ha sökt hjälp vid två tillfällen men utan att operatörerna sände larmet vidare till hemtjänstens personal på Gotland.
De begärde därför en redogörelse för händelsen från operatörerna samt en kopia på bandupptagningarna av de samtal, båda kortare än en minut, som operatörerna hade med deras mor.
Bolaget meddelar att samtalen togs emot av två olika operatörer och att den gamla kvinnan vid båda tillfällena uppgett att hon utlöst sitt larm av misstag. Men några bandupptagningar som styrker påståendena finns inte.
Den tjänsten har inte kommunen beställt av bolaget.

Myndigheten ger stöd
Alf Thorén beslutade sig för att anmäla händelsen till kommunen som är bolagets uppdragsgivare, samt till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet över kommunen.
Kommunen hittade inget att anmärka på, och nyligen kom även beskedet från länsstyrelsen: det finns ingen anledning att rikta någon kritik mot kommunens social- och omsorgsnämnd.
Men myndigheten ger också Alf Thorén stöd när det gäller rutinerna för bandupptagningar och behovet av klargörande följdfrågor till personen som utlöst larmet, för att försäkra sig om att det verkligen handlar om ett falsklarm.

Med hopp om bättring
Han är nöjd med att hans kritik fått de gotländska myndigheterna att granska larmbolaget lite närmare.
- Jag är inte ute efter att hänga någon, jag vill bara inte att det ska hända igen. Jag hoppas att säkerheten och tryggheten ska förbättras, för som rutinerna fungerar nu litar jag inte på dem, säger Alf Thorén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!