I CAN:s undersökning svarade hela 22 procent av niondeklassarna och 40 procent av eleverna som går andra året på gymnasiet att de använt vitt snus den senaste månaden. Det är en ökning sedan 2021 och på Gotland motsvarar det omkring 400 ungdomar bara i dessa båda årskurser.
När det gäller e-cigaretter hade 20 procent av niorna och 24 procent av gymnasietvåorna uppgett att de hade brukat tobaken under samma period, även det en ökning.
Det innebär att cirka 300 niondeklassare och gymnasietvåor på Gotland riskerar att hamna i ett nikotinberoende genom e-cigaretter. Mona Wahlgren i föreningen Sjuksköterskor mot tobak tycker att situationen är alarmerande.
– Inom mitt område, det tobakspreventiva, har vi en stark motståndare. Det är tobaksbolagen och det är de som bjuder upp ungdomarna till dans, det är inte vi, säger hon och fortsätter:
– Den vanliga rökningen är ju inte så populär längre. Och det kan bero på att man har andra produkter att välja på. Då har du det här vita snuset och e-cigaretterna. Tobaksbolagen framhärdar i att det skulle vara mindre farligt. Det håller vi naturligtvis inte med om. På sikt vet vi inte vilka skador det ger. Man drar ju in så djupt i luftrören med de nya e-cigaretterna och vi har bara sett början på vad det innebär, säger Mona Wahlgren.
Hon tycker att tobaksbolagen spelar ett fult spel.
– Jag får nog säga att tobaksbolagen lurar in våra ungdomar i det här. De går ut med att de gjort något jättebra för att folk inte röker lika många vanliga cigaretter som förr. Och det är jättebra, absolut. Men tittar man sig omkring när man är inne i en affär ser man de här produkterna, hur de ser ut och vad de innehåller. Det är tjejiga utseenden på dem och smakerna är frukt och allsköns andra sorter. Det är klart att det attraherar. Sen att de kallar det vitt snus, det låter ju väldigt oskyldigt. Det kan väl inte vara farligt va? Men allt snus och nikotin kommer från tobaksplantan. Det är inga hälsoprodukter.
Vad kan man göra åt det här?
– Att ha en dialog med ungdomarna är det mest rätta. Att prata klartext om riskerna. För att bli lurade är det värsta de vet. Jag tror inte riktigt att ungdomarna har insikterna om farorna. Så detta bör vi vuxna tala om, säger Mona Wahlgren.