Fackordföranden: "Vi känner inte förtroende för länsrådet"

Larm om mobbning, kränkande särbehandling och rädsla för repressalier fick landshövdingen att agera. Nu riktar även fackförbundet hård kritik och pekar ut länsrådet Anneli Bergholm Söder som ett stort problem. ”Vi känner inte förtroende för henne”, säger Johan Lundberg, ordförande i Saco-S.

Anneli Bergholm Söder får hård kritik, både i den fördjupade medarbetarundersökningen och av fackordförade Johan Lundberg.

Anneli Bergholm Söder får hård kritik, både i den fördjupade medarbetarundersökningen och av fackordförade Johan Lundberg.

Foto: Malin Stenström

Gotland2024-05-07 12:05

Förra våren kom signaler om att var tionde medarbetare på Gotlands länsstyrelse kände sig mobbad eller kränkt. Anders Flanking beslutade därför i höstas om att göra en fördjupad medarbetarundersökning.

Personal från företagshälsovården har gjort djupintervjuer i 15 mindre grupper utan chefer för att skapa så mycket öppenhet som möjligt. Resultatet visar att problemen kvarstår. Omkring var tionde medarbetare upplever olika former av särbehandling eller kränkningar.

– Helt oacceptabelt, säger Anders Flanking.

undefined
Anders Flanking, landshövding på Gotland, säger att det som framkommit är oacceptabelt men har samtidigt fortsatt förtroende för länsrådet Anneli Bergholm Söder.

Johan Lundberg är ordförande i Saco-S, som organiserar två tredjedelar av de 150 personer som arbetar på länsstyrelsen.

– Resultatet av undersökningen överensstämmer med den bild vi haft, säger han.

Den pekar på att det råder en tystnadskultur och att länsrådet Anneli Bergholm Söders bemötande är dåligt och förminskande.

– Vi har sedan tidigare fått indikationer från medlemmar och gjort egna iakttagelser som pekar mot att länsrådet har ett ganska negativt bemötande mot många, säger Johan Lundberg.

De fackliga representanterna ser allvarligt på situationen och riktar kritiken främst mot Annelie Bergholm Söder.

– Vi känner inte förtroende för henne, säger Johan Lundberg.

undefined
Johan Lundberg är ordförande i Saco-S, som företräder två tredjedelar av länsstyrelsens 150 medarbetare.

En del upplever tystnadskultur på arbetsplatsen.

– Folk är rädda för repressalier om man framför en annan åsikt. Man får välja att endera vara i värmen eller kylan, säger Johan Lundberg.

Flera medarbetare uppger att de mår dåligt, men det är ingen samstämmig bild som kommer fram i undersökningen. Några säger att de trivs jättebra och tycker att folk är snälla mot varandra samt att de har en god arbetsmiljö.

– Det beror lite vad man jobbar med för uppgifter. En del har sällan eller aldrig kontakt med landshövdingen eller länsrådet i sitt dagliga arbete, säger Johan Lundberg.

undefined
Förra våren kom signaler om att var tionde medarbetare på Gotlands länsstyrelse kände sig mobbad eller kränkt.

Länsstyrelsen har nyligen gjort en omorganisation som också kritiseras av facket.

– Våra synpunkter var inte intressanta. Länsrådet sa nej till fackliga representanter i referensgruppen, men fick ändra sig, säger Johan Lundberg.

 Att ledning och fack har olika åsikter tycker han inte är konstigt.

– Vi är vana att tycka olika i sakfrågor, men det är inte bra om vi inte känner oss inkluderade och blir avbrutna när vi vill framföra en åsikt.

Johan Lundberg säger att de tog upp arbetsmiljöfrågan i höstas och redan då pekade ut länsrådet som problemet, utan att det blivit bättre.

– Jag uppfattar inte att det finns en genuin vilja från hennes sida att lösa konflikter eller så har hon inte den förmågan, säger Johan Lundberg:

– Vi har lyft problemet till landshövdingen som tog våra synpunkter på stort allvar. Han bemöter oss med respekt och efterfrågar våra åsikter. Vi har stort förtroende för honom. Men för att vi ska behålla det behöver det verkligen ske förändringar nu.

undefined
Anneli Bergholm Söder får hård kritik, både i den fördjupade medarbetarundersökningen och av fackordförade Johan Lundberg.

Av medarbetarundersökningen framgår att Anneli Bergholm Söder har en hård ton och använder förminskande uttryck när verksamhetsfrågor och organisationsformer diskuteras och att en tystnadskultur skapas av rädsla för repressalier där man antingen är med eller mot henne.

– Det är uppåt väggarna, får inte finnas. Ingen ska behöva känna sig rädd. Då har vi ett arbete att göra, säger Anders Flanking.

Han menar dock att det finns en vilja från länsrådets sida att arbeta vidare utifrån den kritik som berör henne.

– Jag har förtroende för henne.

Anneli Bergholm Söder säger att hon tar kritiken på allvar och vill bli bättre på att bemöta medarbetarna.

– Ingen är fullkomlig. Vi kan ständigt förbättra oss. Vet jag inte om att jag har en hård ton, kan jag inte göra något. Det här får mig att tänka till och försöka ändra mig. Jag är tacksam att det kommit fram, säger hon, som upplever att hon får väldigt god feedback från ledningsgruppen och medarbetarna.

Hon påpekar att en omorganisation har gjorts och att personalstyrkan vuxit med 50 procent sedan ett tiotal år tillbaka, vilket kan ha bidragit till problemen.

Nu går länsledningen vidare för att åtgärda problemen. Det handlar bland annat om att stötta ledarskapet, träffa de olika enheterna, förbättra samverkan med facket och följa upp vad som händer.

– Det här är ingen quick-fix utan ett långsiktigt arbete, säger Anders Flanking.

Företagshälsovården har gett förslag på åtgärder som Saco-S tycker är bra. De går ut på att fokusera mer på arbetsmiljöfrågor, klargöra ledningsgruppens roll och att ha en bättre dialog med medarbetarna.

– Vi vill ju kunna förebygga att folk mår dåligt, säger Johan Lundberg.

Han efterlyser ett nytt ledarskap på länsrådsposten.

– Det som kommit fram är väldigt allvarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!