Svåra tider men många som vill hjälpa till

Allt fler gotländska familjer och hushåll behöver hjälp till jul. I veckan har flera hundra kassar med julklappar lämnats ut och insamlingen till mat fortsätter hela januari.

Görel Robsarve Malmros har i veckan varit med och delat ut paket till 430 gotländska barn. Behovet av ekonomisk hjälp är stort på ön, konstaterar hon och befarar att januari och februari blir två kärva månader för många.

Görel Robsarve Malmros har i veckan varit med och delat ut paket till 430 gotländska barn. Behovet av ekonomisk hjälp är stort på ön, konstaterar hon och befarar att januari och februari blir två kärva månader för många.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-12-23 18:15

Förutom stöd från socialtjänsten gör öns frivilligorganisationer och kyrkan skillnad för ekonomiskt utsatta i jul. Behovet har ökat dramatiskt jämfört med tidigare år.

– I veckan har vi delat ut 167 matkassar till hushåll över hela ön, säger Millan Lundgren, ekonomiansvarig på Frälsningarmén i Visby.

undefined
Millan Lundgren, ekonomiansvarig på Frälsningsarmén i Visby, berättar att man förlängt ansökningsperioden in i januari för årets julinsamling, eftersom behovet av hjälp är så stort.

Hon berättar om ensamstående med barn, om kärnfamiljer där föräldrar går sjukskrivna eller arbetslösa, och fattigpensionärer där pengarna inte räcker ens till det nödvändigaste.

– Insamlingen har känts bra i år – när folk får det svårare får många också ett stort hjärta, säger hon om gotländska privatpersoners och företags vilja att skänka pengar och gåvor till julinsamlingen.

Frälsningsarmén har under hela hösten sett hur hjälpbehovet ökat, och har beslutat att insamlingen ska fortsätta även efter jul.

– Januari är nästan värre, när pengarna inte räcker. Till familjer med barn har vi delat ut pasta, så att det finns lite extra till vardagen efter julen också, säger Millan Lundgren och berättar att de i behov av ekonomiskt stöd kan mejla sin ansökan.

undefined
Görel Robsarve Malmros har i veckan varit med och delat ut paket till 430 gotländska barn. Behovet av ekonomisk hjälp är stort på ön, konstaterar hon och befarar att januari och februari blir två kärva månader för många.

Till Svenska kyrkans grupp "Familj till familj Gotland" på Facebook vänder sig många i behov av hjälp, men också de som vill bidra med vad de kan. Görel Robsarve Malmros är kommunikatör hos Svenska kyrkan och ser hur hjälpbehovet ökat.

– Samtidigt som det är sorgligt är det bra att familjer känner efter och inte knäcker sin ekonomi på att köpa paket. Folk som tar hjälp är modiga och kloka, säger hon.

I måndags fick 425 gotländska barn, 104 fler än i fjol, ta emot kassar med julklappar via Facebookgruppens julinsamling till familjerna.

– De säger att de precis har fått det att gå ihop tidigare. Nu har osten blivit dubbelt så dyr, man låter bli att ta smör på mackan och elräkningen som är på väg är dubbelt så dyr, säger Görel Robsarve Malmros.

undefined
Så här såg det ut i Visborgskyrkan i veckan när hundratals kassar med julklappar som skänkts av privatpersoner och företag till "Familj till familj" skulle delas ut.

Att barnen är hemma och inte serveras skolmat under drygt två veckors jullov innebär ytterligare en stor ekonomisk påfrestning. Det har uppmärksammats på andra platser i landet, och situationen är likadan på Gotland.

– Barn vet att deras familjer har det tufft. De försöker hjälpa till och de ber inte om mycket, säger Görel Robsarve Malmros och berättar hur skolans måltidspersonal vittnat om att många äter mer på fredagar inför helgen, och mer på måndagar när de kommer tillbaka till skolan.

undefined
Görel Robsarve Malmros med ett av paketen till gotländska barn i jul.

Förutom paket har kyrkan delat ut presentkort till jul. Flera gotländska arbetsgivare har gett bidrag, i stället för att ge sina anställda julklapp.

– Att få gå och välja en egen ny tröja på mellandagsrean gör att man kan få känna sig som alla andra, säger Görel Robsarve Malmros.

Hon befarar att starten på nästa år kommer att bli minst lika kärv för många ekonomiskt utsatta.

– Januari och februari blir inte roliga. Vi delar ut det vi får in, säger hon och berättar att hon tror att de kraftiga höjningarna av färjepriserna kan få stora följder.

Den som har mor- och farföräldrar eller annan nära släkt på fastlandet riskerar att inte ha råd att hälsa på.

– Det ökar isoleringen, det finns en social aspekt som är ganska stor och risken är att den psykiska ohälsan ökar.

undefined
Malin Martis är diakon för 23 socknar i Romaklosters pastorat. Hon berättar om många äldre som inte klarar sig på den låga pension de får och nu får presentkort att handla mat för via Gotlands blomsterfond.

I Roma pastorat möter diakon Malin Martis de med stort behov av hjälp. Inte minst under coronapandemin, där hon hjälpt många att handla.

– Jag möter många ensamma pensionärer som bor själva, säger hon och berättar att de lever på marginalen, med låga pensioner efter att kanske ha arbetat hela sitt liv hemma på gården.

Via Gotlands Blomsterfond fördelar kyrkan och diakonerna till jul presentkort på mat.

– Vi hade 467 ansökningar om bidrag i år. Jag tror att det gör väldig skillnad för de med låg pension, säger Malin Martis och berättar att kyrkan också erbjuder möjlighet till individuella samtal kostnadsfritt för den som behöver någon att prata om sin situation med.

Sjukdom eller arbetslöshet kan snabbt få ekonomin att rämna.

– Det kan hända oss alla, av olika anledningar, säger Malin Martis och menar att kyrkan där fyller en viktig funktion.

I Roma pastorats 23 socknar finns barnverksamhet och träffpunkter för socialt utsatta.

– Ibland blir jag ledsen när folk väljer att lämna kyrkan, vi gör så mycket i det tysta, säger hon.

Ute i socknarna ser hon också en stor vilja att hjälpa till:

– Människor på landet hjälper varandra jättemycket. Grannar knackar på hos äldre och frågar om de ska hjälpa till att handla. Det finns en otrolig medkänsla här på ön.

Fakta

Genom att ge ett ekonomiskt bidrag till någon av öns hjälporganisationer kan den som vill bidra till utsatta göra skillnad.

Att ge sin egen tid är lika välkommet som pengar. Flera organisationer, som Frälsningsarmén och Birkagården, har stort behov av frivilliga volontärer. Det behovet finns inte bara under julen utan hela året.

Att gå ihop två familjer och storhandla tillsammans kan spara pengar.

Städa ur skafferiet och frysen, skänk det som går att använda via gruppen "Familj till familj".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!