Storråttor tar sig in i allt fler hem på ön

Möss och råttor har blivit ett ökande problem i gotländska villor. I ett par fall har storråttor gnagt sig in i kökens kylskåp, rakt igenom bakväggen!

Jörgen Pettersson möter de allt fler på ön som har fått in råttor i sina bostäder. Ökningen är markant i villor, konstaterar han.

Jörgen Pettersson möter de allt fler på ön som har fått in råttor i sina bostäder. Ökningen är markant i villor, konstaterar han.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-03-01 11:05

Öns skadebekämpningsfirmor har bråda dagar. En teori är att det är klimatförändringarna, med mildare och blöta vintrar, som har fått inte bara möss utan också brunråttor att söka sig in i folks hem. Där ställer de till med stora problem, ofta med hög faktor av äckel.

– Det är kylar och frysar i vanliga villor och fritidshus. Råttorna gnager sig in på baksidan rakt genom väggen, där är det både varmt och finns vatten från kondensbehållaren. Då är det oftast stora råttor som gnager mycket, i både trä och viss metall, säger Jörgen Pettersson, tekniker hos Länsförsäkringar på Gotland.

undefined
Jörgen Pettersson med en klassisk låda för gift. De kräver tillsyn och att det finns råttor och problem, innan de får placeras ut.

Han berättar att problemen brukar komma på hösten, då råttor och möss flyr fukten in i källare och trossbottnar. 

– Där finns det nästan alltid hål, där vatten och avloppsledningarna går upp till diskbänkarna, säger Jörgen Pettersson och berättar att en springa på knappa två centimeter räcker för att en större råtta ska ta sig in.

undefined
Jörgen Pettersson möter de allt fler på ön som har fått in råttor i sina bostäder. Ökningen är markant i villor, konstaterar han.

Hos Länsförsäkringar har antalet besök hos kunder på grund av möss ökat från 947 under 2019 till 3 574 under 2022.

– Det verkar vara ett riktigt mus-år den här vintern, säger Peppe Wallén, gruppchef skadeförebygg, och berättar att antalet besök av tekniker på grund av problem med råttor har ökat från 1 547 under 2019 till 2 875 förra året.

undefined
Peppe Wallén, gruppchef för skadeförebyggande på Länsförsäkringar Gotland, har sett antalet besök på grund av råttproblem öka med flera hundra på bara något år.

Ökningen beror till viss del på myndighetskrav angående tillsyn av gift, men trenden är ändå tydlig. Då är bara villor, fritidshus och privatbostäder inräknat, inte besök hos lantbruk.

Råttor kan ställa till med stor skada och orsaka bränder och vattenskador, om de kommer åt att gnaga på elledningar och rörsystem.

I ett fall hade en bilägare glömt en säck med hundfoder över natten.

– Det luktade gott. Lämna aldrig attraktiva saker i bilen, husvagnen eller husbilen. Det är inte kul att drabbas, säger Peppe Wallén och berättar att råttan i det fallet inte bara hade gett sig på den hundmat som glömts kvar utan också gnagt sönder den nyare bilens inredning. 

I andra fall har bilens huvudkabelstam blivit avgnagd.

– Det kan kosta 100 000 kronor och täcks inte av bilens försäkring, och inte av hemförsäkringen. Den täcker fasta installationer, som kylskåp, men om råttorna gnager sönder en kökslucka eller ett dörrblad täcks det inte.

undefined
Att ta råttor och möss i slagfälla är ofta att föredra framför gift, som ökar risken att de dör inomhus och orsakar stank, menar Jörgen Pettersson.

Storråttor som tar sig in i källare kan gräva gångar utifrån. Att täppa till ett ingångshål med grus och stenar den här årstiden är en dålig idé. 

– Råttorna kan bli kvar inne och få panik, säger Jörgen Pettersson berättar om familjer som fått sådana besök:

– Råttor har gett sig på garderober och möblemang, och bosatt sig i soffor.

Att försöka ta möss och råttor med slagfälla är, om det går, ofta bättre än att lägga ut gift – som ibland ändå måste användas. 

undefined
Råttor har både tagit sig in i bilar och gnagt sig in i kylskåp hos boende på Gotland. I båda fallen är det tveksamt hur mycket ersättning man kan få.

När råttor och möss allt oftare tar sig in i hemmen är förebyggande arbete både enklare och nu helt nödvändigt. Det arbetet bör göras i sommar, innan nästa vinter.

– Ha inte sopor eller gamla lastpallar och bråte liggande. Lägg inte ut fågelmat som kan locka råttor, och håll gräs och växtlighet borta från huset, säger Jörgen Pettersson och berättar att sprickor i husgrunden bör muras igen.

Det räcker med en mycket liten springa för att en råtta ska ta sig in.

– Den pressar ut sig och blir platt, säger Peppe Wallén och håller med om att den kommande sommaren blir viktig, om trenden med ökade problem av råttor och möss ska brytas:

– Täta till och städa upp – och skapa en otrivsam miljö för dem.

Peppes råd mot råttor

Råttorna är skickliga klättrare och kan ställa till med stor skada. 

De trivs i fuktiga miljöer som avlopp och källare där de sen gräver och gnager gångar.

Det är viktigt att hålla rent och att inte lämna mat framme.

Täta huset i springor och hål och se till att använda metallnät i till exempel ventiler och takfotsventilation.

Täta med metall eller betong runt rörgenomföringar som är ett av de vanligaste ställena där de tar sig in.

Se till att din kompost- och sopbehållare är hel och tät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!