Lustgastrenden verkar öka på Gotland

Lustgas som inhaleras från små patroner avsedda för gräddsifoner har ökat kraftigt i landet. Statistiken pekar uppåt och butiksägare vittnar om att fler frågar och missbrukar gasen. Inte minst ungdomar.

De små patronerna med lustgas kan se ut så här.

De små patronerna med lustgas kan se ut så här.

Foto: Adam Wrafter

Gotland2023-02-08 11:05

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, gör årligen undersökningar om erfarenheter av alkohol, droger och tobak bland elever i årskurs nio och gymnasiets år två på riksnivå. I undersökningen från 2022 utökade man underlaget och inkluderade även frågor om lustgas, trots att det varken är olagligt att bruka eller köpa. Isabella Gripe, en av utredarna till undersökningen, förklarar varför. 

– Vi fick in signaler om att användningen av lustgas förekom bland unga. Både från giftmedelscentralen och så har det rapporterats en hel del i medier. Det beskrevs också som ett rätt så omfattande problem. Men vi såg att det saknades nationell statistik om hur vanligt förekommande det faktiskt är bland ungdomar, säger hon.

undefined
Isabella Gripe är utredare hos CAN.

Det som utkristalliserades av undersökningen från 2022, då frågor om lustgasanvändning ställdes, var att sex procent i årskurs nio uppgav att de använt lustgas någon gång. På gymnasiet var motsvarande siffra 17 procent.

– Det är ungefär i samma nivå som ungdomar uppger att man har testat cannabis. Det vi också kunde se var att det inte var särskilt vanligt att de hade brukat lustgas under de senaste 30 dagarna, alltså det man brukar kalla för aktuell användning, säger hon.

Det gick heller inte att se någon skillnad mellan pojkar och flickor gällande lustgasanvändningen i undersökningen. Isabella Gripe menar att det inte är någon ny grupp som bara använder lustgas som berusningsmedel utan att det snarare handlar om personer som har erfarenhet av flera olika substanser.

– Bland de som använt lustgas de senaste 30 dagarna så var det vanligt att man också använt alkohol eller tobak. Det är inte en helt ny grupp som uppstått och bara använder lustgas, även om det kanske finns någon enstaka person också, säger hon.

CAN:s undersökning bland skolungdomar genomförs just nu för 2023. Där har man fått en beställning från Region Gotland att specifikt se på användningen av alkohol, tobak, droger men också användandet av lustgas bland unga. 

– Vi har förutom att göra den nationella skolundersökningen också fått i uppdrag av Region Gotland att sammanställa data för alkohol, tobak och narkotika. I år inkluderar vi också lustgas, säger hon.

Resultatet från den lokala undersökningen kommer att vara klar till början av sommaren och presenteras under hösten.

undefined
En gräddsifon och patroner med lustgas kan bli en produkt att berusa sig med, i fel händer.

Polisen på Gotland var i början av förra året oroade då de märkt en ökning av lustgas som berusningmetod. Conny Johansson, kommunpolis på Gotland kommenterade då läget så här:

– Inom ramen för vår egen verksamhet och det jobbet vi gör kring narkotika har vi stött på mer lustgaspatroner. 

Han problematiserade då läget då det inte fanns något stöd i lagen att beslagta lustgaspatroner. Teorin var också att det var en yngre målgrupp som först testar nya berusningsmedel. 

– Det är svårt att med lagstöd gå in och beslagta lustgaspatroner, det är inte reglerat eller förbjudet. Det vi kan göra är att arbeta i det kunskapshöjande spåret som vi gör nu. Att helt enkelt sprida informationen kring detta och vilka risker som finns, säger Conny Johansson.

undefined
Conny Johansson, kommunpolis, har varit orolig för lustgasen spridning på ön, men menar att användingen inte har ökat under året.

Och något tycks man ha gjort rätt. För ungefär ett år senare låter Conny Johansson annorlunda när han pratar om lustgas på Gotland. 

– I vår yttre verksamhet, kopplat till ungdomar främst, så ser vi på Gotland inte det här fenomenet som vi gjorde för ett år sedan. Då kunde vi göra husrannsakan och hitta tomma kartonger med massor av patroner. Det fanns patroner i anslutning till skolor och även i krogmiljön, säger han. 

Conny Johansson menar att polisen också ser och utvärderar de undersökningar som CAN gör. Därför är han ödmjuk inför den undersökning som just nu genomförs.

– Vi ser ingen ökning just nu. Men sen ska man vara ödmjuk i att sådant här kan gå upp och ned. Men just nu har jag inte fått någon återkoppling någon ökning, säger han.

Lustgas är färglös med svagt sötaktig doft och smak. Lustgaspatroner används bland annat i gräddsifoner och får säljas helt utan föreskrifter till alla, oavsett ålder. I Visby finns emellertid inte särskilt många butiker som i dag säljer lustgastpatroner. Men flera butiker som tidigare sålt produkter tidigare, men slutat på grund av hälsorisken, vittnar om hög efterfrågan. 

Vi har valt att anonymisera butikerna för att inte bidra till något utpekande kring vilka som säljer lustgas och inte.

– Det är många som kommer in och frågar, varje dag. På sommaren är det ännu fler och sen kommer många in när vankas nyår eller andra större högtider, säger en butikschef i Visby.

Vilka är det som frågar efter lustgas?

– Det är inte de allra minsta och heller inte de äldsta, men allt där emellan. Det är inte barn, men ungdomar upp till äldre vuxna om man kan göra en sådan indelning.

Butikschefen tycker inte det finns något obehagligt med att så många kommer och frågar om lustgas. Däremot brukar han försöka utbilda, eller lära ut riskerna med att missbruka lustgas. 

– Vi försöker bidra med en lektion där vi säger att: "Det du är ute efter, det är ingenting du vill ha". Ofta får man svaret att man då är tråkig som inte säljer lustgas som vi gjorde förr, men det är inget problem i sig, tycker butikschefen.

En av få butiker som faktiskt säljer lustgas i Visby har fått reglera försäljningen då efterfrågan från främst unga har varit skyhög.

– Det är ofta vi får frågor om lustgas. Främst från ungdomar, men inte bara. Vi har sedan flera år patronerna med lustgas inlåsta och det är ingenting vi går ut med att vi har och säljer.

Ägaren av butiken menar att en del ungdomar vet att det inte är olagligt att köpa och säger i princip vad de ska använda gasen till. 

– Andra kan säga att de ska baka en kladdkaka med grädde och behöver gaspatronen till sin gräddsifon. Man märker dock rätt snabbt vilka som har för avsikt att använda lustgasen till exempelvis bakning och inte.

Han tror att de som missbrukar lustgas på Gotland beställer gasen via nätet. Genom en snabb slagning på Google med sökordet "lustgas" får man direkt upp en handfull sidor som enbart säljer lustgas för inhalering, billigare än i butik och utan att köparen behöver bekräfta någon ålder vid köpet.

Just nu pågår en utredning om lustgas, initierad genom Socialdepartementet. Denna väntas bli klar i slutet av oktober 2023 och då är det många som önskar att lustgasen både narkotikaklassas och förbjuds som berusningsmedel i Sverige.

Lustgas

En vanlig missuppfattning kring lustgas är att det skulle vara ofarligt eftersom det används inom vården. Den lustgas som används inom sjukvården är alltid utblandad med syrgas och ges av personal som kontrollerar mängden. Användning inom sjukvården vid enstaka tillfällen är helt ofarligt.

Missbruk av ren lustgas vid kan medföra risker, till exempel medvetslöshet och köldskador. Långvarig användning kan leda till brist på vitamin B12 vilket kan orsaka nervskador.

Källa: Giftinformation.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!