Läs rapporteringen från presskonferensen

Regionstyrelsen har klockan 14:00 en presskonferens om budgeten. Helagotland.se liverapporterar direkt.

Gotland2013-05-14 14:55

Senaste uppdateringen högst upp.

Presskonferensen har nu avslutats och man diskuterar nu annat. Jag tackar för mig.

Brittis Benzler, V, säger att anledningen till att man skjuter fram budgetbeslutet är för att man inte kan lägga en jättestor plusbudget som kunnat göra tidigare år.

– Nu ser vi flera osäkerheter och kan inte ta ett detaljerat beslut när vi ger nämnderna alla förslag. Det finns något bra med vårberedning för budget, det är därför man inte släppt det, säger Brittis Benzler.

Stefaan De Maecker (Mp) tycker att det är konstigt att Mats-Ola Rödén kommer med ett förslag om en lättakut på en presskonferens om budgetberedning. Samtidigt säger han att det är intressant.

– Jag blir nyfiken på förslaget. Men kan inte kommentera det ytterligare. Jag har inte sett hur förslaget är utformat tidigare och aldrig hört om det, säger Stefaan De Maecker.

Folkpartiet och Moderaterna har inte samma förslag till budget. På en fråga om varför man inte går samman svarar Mats-Ola Rödén:

– Vi har beslutat i Folkpartiet att vi ska gå ensamma till val. Det här är väl en inledning på det, säger Mats-Ola Rödén.

Mats-Ola Rödén säger att förslaget till investering från Folkpartiets bland annat är mer pengar till VA-utbyggnaden och till det vill man lägga ytterligare 20 miljoner kronor.

– Vi har sparat sönder vatten och avlopp. Det är rejält eftersatt, säger Mats-Ola Rödén.

I Folkpartiets budget har man lagt in pengar för bland annat skolskjutsar på landsbygden, idrottsgymnasiet och dessutom har man lagt in ett förslag om lättakut på Hemse vårdcentral.

– Vi tror att vi kommer avyttra en hel del fastigheter under 2014. Vi tror att vi kan få in en reavinst på 10 miljoner kronor. Det är inget bra sätt att lösa verksamheten genom sparpengar. Men i bland måste man göra det, säger Mats-Ola Rödén.

Mats-Ola Rödén, Folkpartiet, menar att regionen har ganska kostnadseffektiva områden som äldreomsorgen. Samtidigt säger han att det finns två fall där det behövs en extern utredning om hur man ska göra för att kapa kostnaderna, det är inom sjukvården och individ- och familjeomsorgen.

– En av kostnaderna som sticker i väg är sjukvården. Här finns en överkostnad som inte ser ut som den borde göra. Individ- och familjeomsorgen är också en överkostnad, säger Mats-Ola Rödén.

– Vi vill poängtera att vi ska ordning och reda i ekonomin. Vi måste prioritera kärnverksamheten för att få en bra tillväxt. Kärnverksamheten måste prioriteras i dåliga tider, säger Lena Celion.

Lena Celion, Moderaterna, säger att man från budgetberedningen fick med sig att förslaget skulle återvisas till nämnderna.

– Har man en ekonomi som den här. Då måste nämnderna göra en egen prioritering. Därför vill vi att äskanden återvisas, säger Lena Celion.

Regionen har beslutat att bygga Gotlands första trygghetsboende för äldre på Adjutanten. För tillfället förhandlar man med Peab om när bygget kan dra i gång. Regionen ska stå för gemensamma lokaler och aktiviteter.

– Det har varit en lång diskussion om en markanvisning som varit hos Peab. De har jobbat med idéerna på andra ställen på ön. Förhoppningsvis kan det börja byggas nästa år, säger Per Lindskog, tillförordnad regiondirektör.

– Peab har varit mest intresserad av ett trygghetsboende, fortsätter Per Lindskog.

– Jag tycker det är oroande att allt fler söker försörjningsstöd. Vi måste återkomma till hösten om hur vi hanterar det ökandet trycket på socialförvaltningen. Vi hoppas att de resurser vi sätter in ska göra att färre behöver försörjningsstöd, säger Stefaan De Maecker (Mp).

– Åke inledde att prata om förutsättningarna och om utjämningsbidragen. Regeringen fryser många bidrag och kostnaderna hänger inte med att verksamheten blir dyrare. Trycket är markant på befintliga verksamheter. Äskandena handlar mycket om att klara befintlig verksamhet, som försörjningsstöd. Besparingskrav är inte aktuellt i dessa tider. Men vi måste kunna utveckla resultat i skolan och frigöra resurser för att göra det vi måsta göra. Medarbetarna har en viktig roll för att hitta bra förutsättningar i verksamheten, säger Stefaan De Maecker (Mp).

– Vi får åtta miljoner mindre för gymnasieskolan. Den besparingen lägger vi inte på skolan. Utan tar gemensamt i regionen. Vi måste ha en breda utbildningar och en hög kvalité när skolan är inne i en omställningsfas när det blir mindre elever. Vi tror inte alls att vi kan spara på skolan, fortsätter Brittis Benzler (V).

– Det handlar också om att minska kostnaderna på förvaltningarna. Inom skolan måste fler bli behöriga och fler gotländska ungdomar måste fullfölja gymnasieskolan. Vi har beslutat att gå med i en skolutveckling som SKL driver, fortsätter Brittis Benzler.

– En del av de uppdrag vi ger är på vikten på verksamhetsutveckling. Bland annat kan det handla om snabb och konkret handläggning inom regionen. Det är en viktig del av företagsklimatet, säger Brittis Benzler (V).

– I dessa bistra tider kommer vi att satsa på arbete och utbildning. Det är väldigt viktigt att fler utbildas för tillväxten, säger Hanna Westéren (S).

De större investeringarna under 2014 är enligt förslaget IT-investeringar 20 miljoner kronor, lokala gymnasieskolan 22 miljoner, sporthall 41 miljoner och VA-utbyggnad inklusive avfall 50 miljoner kronor.

Förslaget på investeringar för 2014 är 279,5 miljoner kronor som är skattefinansierade och 50 miljoner som är affärsdrivande. Vilka investeringar som ska göras tas beslut på i höst, meddelar Åsa Högberg.

Region Gotland har lagt ett förslag för driftbudget under 2014. Inför beredningen hade regionen ett underskott på 56 miljoner kronor. Efter beredningen har man satt ett resultat på 0,6 miljoner kronor, meddelar ekonomidirektören Åsa Högberg.

– Det är bekymmersamt när vi har som mål att ha två procent som resultat. Det vill säga 80 miljoner kronor, säger Åsa Högberg.

Problemet för regionen är när hela organisationen svajar åt röda sidan, säger Åsa Högberg.

Delårsrapporten är för tillfället på minus 79 miljoner. Budgeterat resultat var plus sex miljoner kronor.

– Vi har fått en sänkning på räntan för pensionsskulder och det läggs direkt på regionen och inte på nämnderna. Den är på 60 miljoner, säger Åsa Högberg som är ekonomidirektör på Region Gotland.

De ökande kostnaderna läggs över på regioner och landsting från regeringen, menar regionstyrelsens ordförande Åke Svensson.

– Tillväxtregionerna klarar sig relativt väl om man har en hög inflyttning. Övriga delar förutom de tre storstadsregionerna har det riktigt kämpigt. Som till exempel här på Gotland, säger Åke Svensson.

– En av de största utmaningarna för de tre nämnderna är välfärdens finansiering, fortsätter Åke Svensson.

För tillfället har alltså inga besparingar lagts på nämnderna under 2014, meddelar Åke Svensson.

Det enda äskandet som regionstyrelsens Åke Svensson godkänt är från valnämnden som är på 2,9 miljoner.

I dagsläget godkänner regionstyrelsens arbetsutskott inga äskanden om pengar. Det går tillbaka till nämnderna.

– Vi har gett en hel del olika uppdrag till nämnderna. Om vad vi har, vill utveckla och ha kvar, säger Åke Svensson.

Samtliga partier har valt att lägga in skatteutjämningen i sin budget, säger Brittis Benzler.

Budgeten för 2014 innebär att man ska värna om välfärden och samhället.

– Vi ska dels kontrollera underskottet för 2014. Vi har räknat hem skatteutjämningsförslaget med ett utjämningsbidrag på 69 miljoner kronor, säger Åke Svensson.

Sammanfattningsvis om inledningen säger Åke Svensson:

– I utgångsläget säger Åke Svensson att man har ett besparingsbehov på 56 miljoner kronor.

Åke Svensson fortsätter med att man innevarande år la en budget där nämnderna skulle hålla budget - liksom alla år.

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson inleder med att berätta att man hade ett ingångsläge med ett underskott på 56 miljoner inför budgetberedningen.

– Vi vet ingenting om skatteprognoserna övertid. Nästa prognos kommer i augusti och vi väntar på en proposition om en skatteutjämning, säger Åke Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om