Lasarettet bygger dialys för 25 miljoner

Planen på en ny dialysavdelning börjar nu att anta konkret form. 25 miljoner kronor kommer det att kosta att uppföra den nya byggnaden som via en glasad gång ska anslutas västerut till lasarettets huvudbyggnad.

Gotland2002-05-04 04:00
Innan bygget kan starta krävs dock ett klartecken från kommunstyrelsen.
­ Det är för trångt här och antalet dialyspatienter ökar hela tiden, säger Ulla Sund-qvist, vikarierande läkare på dialysavdelningen.
Lasarettet kommer i framtiden att genomgå stora förändringar. Området ska förtätas och en rockad genomföras. På sikt är tanken att någon av vårdcentralerna ska förläggas till lasarettet.

Allt fler kommer att behöva dialysbehandling inom de närmaste åren. En av anledningarna är att många diabetiker, som ofta får problem med njurarna, i dag överlever längre tack vare den förbättrade sjukvården. Samtidigt innebär det att njursvikt i större utsträckning hinner utvecklas, berättar Ulla Sundqvist.
För närvarande har avdelningen arton patienter som går på regelbunden dialysbehandling, normalt tre tillfällen i veckan. En behandling kostar cirka 4 000 kronor.
Men lasarettets sju dialysplatser kommer inte att räcka i framtiden. På den nya avdelningen ska det finnas femton platser. Det är också av säkerhetsskäl som man behöver större utrymme där personalen kan ha bättre uppsikt över patienterna.
Att skicka patienter till fastlandet för dialysbehandling skulle bli dyrt i längden, berättar Inger Norrby, hälso- och sjukvårdsförvaltningens planeringschef.
­ På sju månader skulle det äta upp byggkostnaderna. Och då har vi bara räknat på vad dialys och resor varannan dag för tjugo patienter skulle kosta. Vi har inte räknat på vad det kostar om det uppstår komplikationer eller om patienterna behöver ha med sig anhöriga, Dessutom finns det sällan plats på fastlandet.
Det ökande behovet av dialysbehandling är ett nationellt problem som inte är specifikt för Gotland, berättar hon. Det beräknas bli en puckel framöver som kommer att plana ut först om tio år.
Lasarettet har även en njurmottagning för predialytiker, det vill säga människor som på grund av njursvikt eventuellt kommer att behöva dialysbehandling i framtiden. För närvarande har lasarettet 28 predialytiker som får kost- och medicinbehandling. Redan nu är personalresurserna knappa. För tre somrar sedan tog man in sommarsjuksköterskor som var specialutbildade inom dialys, men i dag är det svårt att få hit sjuksköterskor, berättar Inger Norrby.
Lasarettet behöver även utökad kapacitet för att dialysbehandla turister sommartid, något som i viss utsträckning görs redan i dag. Förra sommaren gjordes så kallade gästdialyser vid 40-50 tillfällen. Redan nu står turister i kö för behandling under sommaren.
Lasarettet kommer i framtiden att genomgå stora förändringar och man arbetar nu med planer på att "förtäta" området.
­ Det kommer att göras en rockad inom lasarettet. Det går att rationalisera. När den befintliga dialysavdelningen blir tom kan man flytta infektionsavdelningen dit. På sikt är tanken att någon av vårdcentralerna ska förläggas till lasarettet. När det gäller besparingar är det lokaler och personal man kan spara på. Om man inte ska använda sig av osthyvelsmetoden vill säga, men den leder inte till så många besparingar utan snarare till frustrationer, säger Inger Norrby.
Om kommunstyrelsen ger klartecken ska den nya dialysavdelningen enligt tidsplanen stå klar 2004. Den beräknade kostnaden för byggnaden är 25 miljoner kronor. Men ännu finns inget beslut om pengar.
Projektering pågår och stadsarkitektkontoret arbetar nu med att ändra stadsplanen för en utbyggnad i parken. Själva "kostymen" , storleken på huset, är i stort sett klar.
­ Vi har fått ett positivt förhandsbesked från stadsarkitektkontoret, men vi har ännu inte fått det ekonomiska beviljat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om