Det framgår av hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från deras senaste möte den 15 april. Då behandlade de vad de tycker om att måltidsverksamheten ska effektiviseras på Gotland i ett remissvar till regionstyrelsen. Regionstyrelseförvaltningen har gett i uppdrag att utreda möjligheterna att införa en kyld-mat-produktion vid strandgärdet/lasarettet.
– Vi är tveksamma till att köket vid Strandgärdet är ett bra alternativet till att tillverka kyld mat, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det är flera saker som gör att han tycker att lasarettsköket är olämpligt.
När det gäller måltidsutredningen är det tänkt att man ska stänga en del kök och koncentrera matlagningen till några produktionskök som lagar kyld mat. Den ska sedan distribueras till de olika verksamheterna. Det innebär att stora lastbilar behöver köra fram och tillbaka nerför den trånga gatan till lasarettet. Trafiksituationen runt Visby lasarett är redan idag problematisk med en infrastruktur som inte är idealisk.
– Om lasarettetsköket ska producera kyld mat andra verksamheter innebär det att råvaror först ska köras till köket och sedan ska matportionerna köras ut igen till de olika ställena, säger Mats-Ola Rödén som tycker att lasarettets läge inte riktigt lämpar sig för ännu mer trafik.
– Att köra ner med stora bilar i backen till lasarettet är inte så bra. Det vore bättre om köket låg mer tillgängligt längs Visbyleden eller liknande.
Ett annat argument som också talar emot en utökning av köket på lasarettet är bristen på lokaler.
Visby lasarett är för närvarande i stort behov av fler lokaler för att kunna bedriva en bra och säker sjukvård.
– Vi har ett stort lokalbehov på lasarettet som vi inte vet hur vi ska lösa.
Det är trångt på akutmottagningen och under flera år har man försökt lösa lokalfrågan. Senaste försöket handlade om att ställa upp baracker för att skapa fler utrymmen tillfälligt. Det visade sig bli betydligt dyrare än vad nämnden tänkt sig och nu måste man göra ett nytt försök för att hitta en annan lösning.
– Vi kan inte släppa några lokaler inom sjukvården. Det känns galet. Kanske skulle vi göra precis tvärtom och be att få kyld mat levererad hit, säger Mats-Ola Rödén.