Saknas labbpersonal i vården: "Blir mer och mer akut"

Det är nationell brist på biomedicinska analytiker. På labbet på Visby lasarett saknas såväl personal som modern utrustning. En lösning kan vara att anlita privata laboratorier på fastlandet, och låta labbet i Visby endast sköta de akuta proverna.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att situationen på labb är en prioriterad fråga för politiken.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att situationen på labb är en prioriterad fråga för politiken.

Foto: David Skoog

Gotland2022-04-07 07:02

I 20 av 21 regioner saknas det biomedicinska analytiker, den personalgrupp som undersöker medicinska prover. Det visar en ny kartläggning som fackförbundet Naturvetarna gjort. Personalbristen är påtaglig även på labbet på Visby lasarett. Det bemannas dygnet runt, sju dagar i veckan, men enligt P4 Gotland är bara sex personer för tillfället behöriga att jobba nattpass.

– Det är eländigt. Vi saknar personal på flera positioner och situationen blir mer och mer akut, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, och berättar att bemanningen till viss del räddas av pensionärer.

undefined
Det är brist på biomedicinska analytiker i nästan hela landet.

Personalbristen har tilltagit under coronapandemin, då allt fler biomedicinska analytiker nationellt har valt att arbeta utanför hälso- och sjukvården. I vissa regioner är personalomsättningen hög. Dessutom har arbetsbelastningen för yrkesgruppen varit hård under pandemin. Bara PCR-testningen för covid-19 har lågt räknat tagit 500 heltidstjänster i anspråk under förra året, enligt Naturvetarnas rapport.

– Det var en mycket hård belastning under pandemin då labbet hanterade, och skickade, tusentals prover i veckan. Diagnostiken är en prioriterad verksamhet för ön, och situationen ska lösas så fort det går, säger Mats-Ola Rödén.

Men utmaningarna handlar inte enbart om personalbrist. Det behövs även investeringar i lokaler och i nya maskiner, och i de fallen handlar det inte om brist på resurser utan om brist på upphandlingskompetens.

– När det under pandemin har behövt upphandlas maskiner akut har annat få stå tillbaka.

undefined
Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att situationen på labb är en prioriterad fråga för politiken.

Hur ska situationen förbättras?

– Vi måste fundera över villkoren för hur man jobbar, både arbetsmässigt och lönemässigt. Vi har initierat att ta in Karolinska som konsulter för att se över verksamheten och se vad vi kan göra för att förbättra läget, säger Mats-Ola Rödén.

Det kan även bli aktuellt att anlita privata laboratorier i högre utsträckning än vad regionen gör i dagsläget.

– De privata vårdcentralerna skickar de icke akuta proverna till ett privat labb i Stockholm. Det kanske är så att labbet i Visby bara ska hantera de akuta proverna, och att vi anlitar någon annan för övriga prover. Det är sådana saker vi måste titta på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!