Lasarettets nya kostym

Den här veckan börjar Visby lasarett klä om till en ny och mindre kostym.Vårdplatserna blir färre. Avdelningar slås ihop och byter namn.Gamla namn som K1, K2 och M1 kan vi glömma. Nu blir det C4 och A3 istället.

NAMNBYTE. Kirurgavdelningarna kommer att heta C3 och C4.

NAMNBYTE. Kirurgavdelningarna kommer att heta C3 och C4.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-12-11 04:00
Lasarettet krymper och orsaken är ekonomin. Minskning av personal och vårdplatser görs för att spara pengar.
- Vi gick in i 2008 med ett underskott på drygt 40 miljoner kronor. Det är bakgrunden till det omställningsarbete som vi nu håller på att genomföra, säger sjukhuschefen Jan Carlson.
Det har varit en turbulent tid på lasarettet. Hela året har präglats av besparingar och nedskärningar.
Antalet tjänster har minskats kraftigt. På ett år har närmre 50 tillsvidaretjänster försvunnit enbart bland undersköterskegruppen och sjuksköterskorna. Därtill ett stort antal vikariat och runt årsskiftet lämnar ytterligare drygt 30 undersköterskor på lasarettet (50 i hela förvaltningen) sina jobb med avgångsvederlag eller avtalspension.
- Det är en personalintensiv verksamhet, ska vi spara måste vi minska på personalen, säger Jan Carlson.
Neddragningarna har dock klarats utan att fast personal har behövt sägas upp.
- Vikariat har avslutats, vi har haft pensionsavgångar och ganska många har tackat ja till avgångsvederlag, säger Kajsa Holmström, biträdande försörjningschef och koordinator i lasarettets omställningsarbete.

I hamn
Personalmässigt är man i stort sett i hamn nu. En översyn av läkardimensioneringen återstår dock.
Men för sjuksköterskor och undersköterskor är det klart med alla tjänster. Alla har fått lämna in önskemål om var de velat jobba i den nya organisationen. Och Jan Carlson och Kajsa Holmström är nöjda med resultatet.
- 66 procent har fått sitt förstahandsval och 93 procent har fått något av de tre alternativ de angett, säger de.
Men sju procent har placerats på en tjänst de inte valt själva.
- Alla är givetvis inte nöjda. Att det uppstår oro och missnöje när en så här stor förändring genomförs är ofrånkomligt. Men många är glada och nöjda, säger Jan Carlson.

Personalen har bantats
Personalen har bantats. Nu påbörjas även förändringarna ute på avdelningarna. 180 vårdplatser ska bli 158.
- Den här veckan börjar vi på M1 och infektion, vårdplatserna kommer successivt att minska, säger Kajsa Holmström.
I nästa vecka är det dags för de andra medicinavdelningarna och efter helgerna tar man kirurgavdelningarna.
Det är inom medicin, kirurgi och psykiatrin som förändringar sker. Psykiatrin förlorar fem vårdplatser, medicin- och kirurgavdelningarna 17 tillsammans.
De flesta nuvarande avdelningsbeteckningarna försvinner. Bara barn- och ungdomsavdelningen samt kvinnoavdelningen förblir orörda.
- I den nya organisationen ger vi avdelningarna namn utifrån den hisshall och det våningsplan de ligger vid, berättar Jan Carlson.

Slås ihop
Nuvarande K1 och K2 slås ihop och heter efter nyår ortopedavdelning C4. M2 och M3 blir A4. För att ge några exempel. (Se hela listan i grafiken härintill)
Omstruktureringen innebär inte bara neddragningar. Inom exempelvis den palliativa cancervården får man fler vårdplatser. Där M1 nu ligger inryms onkologavdelning A3. (M1:s nuvarande verksamhet slås ihop med övriga två medicinavdelningar i medicinavdelning A4.)
Vad ger då alla de här förändringarna i pengar räknat?
- Det är svårt att säga, men i runda tal ger neddragningarna av personal en besparing på 14 miljoner kronor. Vad det minskade antalet vårdplatser och samordningen av vissa avdelningar ger kan jag inte säga än. Men visst ger även det viss besparing, svarar Jan Carlson.
Räcker det med besparingar nu eller är ytterligare nedskärningar att vänta?
- Vad vi kan se idag blir det inga ytterligare neddragningar. Nu handlar det om att ha effektivitet i arbetet för att upprätthålla patientsäkerheten.
Patientsäkerheten har stundtals ifrågasatts i den debatt som varit kring omstruktureringarna på lasarettet. Räcker den personal ni har kvar för att upprätthålla god vård?
- Det finns nationella normtal för hur mycket personal det bör finnas kring varje vårdplats på ett sjukhus. Vi har lagt oss något över riksgenomsnittet. Jag tycker det är en nivå som känns helt adekvat, svarar Jan Carlsson.
November 2008:
antalet sjuksköterskor (inklusive biomedicinska analytiker): 422
antalet undersköterskor(inklusive skötare, vårdbiträden barnskötare): 252
November 2007:
antalet sjuksköterskor (inklusive biomedicinska analytiker): 439
antalet undersköterskor (inklusive skötare, vårdbiträden, barnskötare): 281
Vid årsskiftet slutar flertalet av de 31 tillsvidareanställda, främst undersköterskor, som tackat ja till avgångsvederlag eller avtalspension.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om