Lasses dröm om "Botan" blev sann

Botaniska trädgården har varit hans arbetsplats i mer än ett decennium.Men Visbys gröna oas upphör aldrig att hänföra trädgårdsmästaren Lasse Pettersson.

DRÖMJOBB. "Alla mina framtida planer är knutna till trädgården, det är inget som tyder på något annat", säger Lasse Pettersson, och berättar också att han är öppen för fler morgnar med ljuv flöjtmusik i lusthuset i De Badande Wännernas botaniska trädgård.

DRÖMJOBB. "Alla mina framtida planer är knutna till trädgården, det är inget som tyder på något annat", säger Lasse Pettersson, och berättar också att han är öppen för fler morgnar med ljuv flöjtmusik i lusthuset i De Badande Wännernas botaniska trädgård.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-08-09 04:00
Sensommaren är här, den tidigare så ljusgröna lummigheten i DBW:s Botaniska trädgård har djupnat till en mörkare ton. Men än är solen ihärdigt gassande, och det är i skuggan vid S:t Olofs ruin som trädgårdsmästaren Lasse Pettersson slår sig ner en stund för att prata om sina passioner, om att hänga med i växtmodet och om trädgården som hans slutstation.
- Eller vad då slutstation, det kan man ju inte säga. Det här är det mest lustfyllda och kreativa arbete jag har haft, och det är ett otroligt privilegium att jobba här, säger Lasse.
Här vårdar han växterna ömt under säsongen och väntar tålmodigt på dem under deras vintervila, och det vill han fortsätta med så länge han bara orkar.
Men om man vrider tillbaka tiden lite mer än 25 år, såg framtiden onekligen annorlunda ut för Lasse Pettersson. Då bodde han i Stockholm och ägnade sig åt sin andra passion - musiken.
- Trädgården och musiken är en lust och längtan jag aldrig kan bli kvitt. När jag spelar förlorar jag mig i mitt musicerande, tiden stannar. Det är på samma sätt när jag förlorar mig i växterna, säger Lasse, och berättar att han har en yrkesutbildning som musiker.
Han är multiinstrumentalist - utbildad bläckblåsare och i viss mån pianist. Under många år arbetade han som klassiskt skolad frilansmusiker i huvudstaden.
- Men jag kände instinktivt att jag längtade därifrån. Jag ville ha horisont, utan höghus som störde. Men som frilansmusiker var jag väldigt bunden till Stockholm eftersom det var där jobben fanns. Att byta yrkesbana var ett sätt att söka sig därifrån, säger Lasse och berättar att det faktumet i kombination med lite slump och äventyrslusta förde honom till Gotland.
Här fann han sin fria horisont.

Drömmen slog in
Redan första gången Lasse såg Botaniska trädgården väcktes drömmen om att få jobba där en dag. Men det skulle dröja ytterligare 14 år innan den drömmen slog in. Under dessa år hann han bland annat utbilda sig till trädgårdsmästare och dessutom arbeta med missbrukarvård.
- Det väckte upp sidor hos mig som jag har haft nytta av här. Som vårdinstinkt, omsorg och att se lite mer än bara sig själv, säger Lasse och berättar att han trivdes bra med det arbetet när möjligheten att bli trädgårdsmästare i Botaniska trädgården dök upp.
- Jag kunde ju inte motstå den chansen eftersom det var en gammal dröm.
Nu har det gått elva år och mycket har hänt med trädgården. Bland annat har Lasse ändrat på sommarblomsplanteringarna, och nu odlas det i stället perenner i större utsträckning.
- Det är ett sätt att följa med i tiden. Trädgården ska vara intressant även för de som kommer i dag. Perenner är på modet just nu, och vi följer med på tåget, berättar Lasse, och betonar att han inte hade kunnat genomföra sina idéer utan arbetskamraternas hjälp.
- Alla är väldigt engagerade på ett sätt som gynnar trädgården. Just nu spinner vi lite på en ny anläggning bredvid örtagården med lite mer exklusiva växter som normalt inte trivs i vår miljö.
Han funderar sedan en stund över vilken som är hans egen favoritplats i trädgården och kommer fram till att det varierar med årstiderna.
- Men just nu är jag jätteförtjust i köksträdgården. Den är så frisk med otroligt fräscha växter. Den visar verkligen växtrikets generositet, vi sår några frön och får tiofalt tillbaka, säger han.

Ulf Lundell
I Ulf Lundells självbiografiska bok "Jack" som kom ut på sjuttiotalet, berättar Lundell att han rökte Cannabis sativa som han plockat i Botaniska trädgården. När boken kommer på tal skrattar Lasse gott.
- Den där perioden ja. Jag har inte läst boken men tydligen smög han omkring här och rökte hampa. Det har säkert hänt flera gånger, det är nog inte bara Ulf Lundell som har gjort så, säger han och tillägger för säkerhets skull:
- Men nu odlar vi inte växter som är narkotiska längre.
Inför sommaren blev Lasse tillfrågad av trädgårdsstyrelsens ordförande Lennart Lindgren om han kunde arrangera spelningar i trädgårdens lusthus.
Så under flera sommarmorgnar har han spelat flöjt i lusthuset, ibland själv och ibland tillsammans med andra musiker.
- Det lite udda är att spelningarna är på morgnarna, men flöjt är ett ljudsvagt instrument så jag ville att det skulle vara tyst runt omkring. Men det har faktiskt kommit ganska mycket folk, säger han, och berättar att han känner sig öppen för en fortsättning nästa år.

Två spelningar
Lasse har hunnit med två spelningar under Medeltidsveckan, trots att det är en vecka då trädgården kräver extra ompyssling. Som närmaste granne till Paviljongsplans årliga medeltida marknad blir det väldigt upptrampat och slitet i trädgården.
- Då fixar vi så mycket med grusgångarna att vi inte hinner med växterna. Men det funkar bra, det är i slutet av säsongen så slitaget spelar ingen roll. Trädgården reparerar sig själv till nästa år, säger han.
Även om säsongen nu lider mot sitt slut, så är det stenhårt arbete som gäller för Botaniska trädgårdens trädgårdsmästare ända fram till jul.
- Ju mer vi gör på hösten, desto finare blir det på våren, säger Lasse innan han säger farväl och försvinner in i grönskan.





Ålder: 56
Bor: I Väskinde
Familj: Hustrun Maria Andersson och dottern Siri Pettersson, 18.
Favoritblomma:"Jag måste säga ett träd, Kinesträdet. Det växer upp mot Tranhusgatan, och står man vid örtagården och tittar upp så vet man vilket det är".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om