Låssmeden fick gesäll- och mästarbrev samtidigt
Gesällbrev. Och mästarbrev. Samtidigt.Det tilldelades låssmeden Lars-Erik Andersson vid den traditionella och högtidliga gesäll- och mästarutnämningen på fredagskvällen.Dessutom fick fyra andra hantverkskunniga personer ut sina gesällbrev och en erhöll hantverksstipendiet.
Men så hämtar man också ritualerna från skråväsendets tid vid första hälften av 1800-talet.
Ceremonin ägde rum på Wisby hotell och i centrum står de nyblivna gesällerna och mästarna.
Gesäll- och mästarbreven utfärdas av Sveriges hantverksråd. Texten på gesällbrevet lyder: "Gesällbrev tilldelat (namnet) som i enlighet med fastställda provbestämmelser visat sig inneha goda grundkunskaper i (yrket)".
I mästarbrevet står det: "Mästarbrev utfärdat enligt lag om mästarbrev för hantverkare och regeringsförordning tilldelat (namn) vilken styrkt sig äga behörig kompetens enligt fastställda bestämmelser i (yrket)".
I år var det följande som mottog sina brev i diplomform:
Mästare och gesäll: Låssmed. Lars-Erik Andersson.
Gesäller: Plåtslagare. John Aspendal, Tommy Pettersson. Möbelsnickare. Åsa Unsgaard. Florist: Åsa Johansson.
Hantverksstipendiet á 5 000 kr: Johan Möllerström.
<span class=MR>Dubbelbrev</span>
Lars-Erik Andersson, Bro, fick således ut båda breven samtidigt. Något som numera är möjligt eftersom den tidigare femåriga tidsgränsen emellan de båda avskaffats.
Han har över 20 branschår bakom sig och är delägare i Glas & lås.
Gesällbrevet är hela låskunnandet, sen spetsat i mästarbrevet och då måste man också ha varit företagare i fem-sex år. Jag tog gesällbrevet i mars och mästarbrevet i maj.
Det har inte blivit av att ta tidigare men nu skärpte jag mig och tog det. Vi har haft mästare på firman tidigare och nu är det ett krav från riksförbundet som söker skapa ett auktorisationssystem.
Lars-Erik Andersson ser också mästarbrevet som en reklam mot kunderna ifråga om yrkeskunnandet och diplomet kommer att placeras på väl synlig plats i firmans lokaler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!