Lastfartyg säkert i hamn efter sjönöd

Ett lastfartyg hamnade i sjönöd sydost om Gotland under julaftonsmorgonen. Fartyget är nu i säkerhet.

OBS! Obligatorisk byline: Kustbevakningsflyget 502 

ÖSTERSJÖN 20121224 
Det brittiska lastfartyget Scot Isles med sju personer i besättningen larmade vid åttatiden på julaftons morgon om kraftig slagsida i vattnet mellan Lettland och Gotland. Fartygets last har slitits loss, glidit över på ena sidan och orsakat en obalans som har lett till att fartyget lutar. Enligt Sjö- och flygräddningscentralen är det grov sjö i området, med 3-5 meter höga vågor, dålig sikt med dimma och vindar på cirka 15 meter per sekund. Det går dock fortfarande att styra fartyget, som nu är på väg till Lettland. En helikopter från Sjö- och flygräddningscentralen och ett flygplan från kustbevakningen cirkulerar i området.
Foto: Kustbevakningsflyget 502 / Handout / kod 10500
**OBLIGATORISK BYLINE: c / **
**Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**

OBS! Obligatorisk byline: Kustbevakningsflyget 502 ÖSTERSJÖN 20121224 Det brittiska lastfartyget Scot Isles med sju personer i besättningen larmade vid åttatiden på julaftons morgon om kraftig slagsida i vattnet mellan Lettland och Gotland. Fartygets last har slitits loss, glidit över på ena sidan och orsakat en obalans som har lett till att fartyget lutar. Enligt Sjö- och flygräddningscentralen är det grov sjö i området, med 3-5 meter höga vågor, dålig sikt med dimma och vindar på cirka 15 meter per sekund. Det går dock fortfarande att styra fartyget, som nu är på väg till Lettland. En helikopter från Sjö- och flygräddningscentralen och ett flygplan från kustbevakningen cirkulerar i området. Foto: Kustbevakningsflyget 502 / Handout / kod 10500 **OBLIGATORISK BYLINE: c / ** **Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**

Foto: Kustbevakningsflyget 502

Gotland2012-12-24 10:45

Det var ett brittiskt lastfartyg som fick slagsida straxt utanför Gotland, vid halvniotiden på julaftonsmorgonen.

UPPDATERAT kl 18.00:
Fartyget är nu i hamn i Lettland, i den närmaste tillgängliga hamnen.
Där kommer fartyget att lastas om innan det kan fortsätta till slutdestinationen.
Svenskt flyg följde fartyget ända tills ett lettiskt kustvaktsfartyg mötte upp på lettiskt territorium.
Fartyget lyckades ta sig dit trots 15 graders lutning.

Fartyget är 99 meter långt och 31 meter brett. Det är på väg till Lettland men har fått svår slagsida.

- Vi fick in ett Mayday kl 8.10, berättar Kristoffer Björk, presstalesman på Sjöräddningen.
Då var budskapet att fartyget hade svår slagsida och att situationen var allvarlig.
I det läget skickades räddningshelikoptern från Visby till fartyget, vars position var nära svenskt territorium sydost om Gotland.
Helikoptern kretsade kring fartyget och stod i förbindelse med besättningen ombord.
Avböjde Visbys hjälp

Vid 11-tiden var helikoptern på väg tillbaka till Visby.
På plats vid fartyget, som heter Scot Isles och är registrerat i Storbrittanien, finns nu ett av Kustbevakningens fartyg, Kustbevakningen 502.
- Kaptenen ombord på Scot Isles har avböjt vårt erbjudande om hjälp att evakuera, säger Kristoffer Björk till helagotland.se.

Fartyget tuffar nu på för egen maskin, under ständig uppsikt från kustbevakningsfartyget. Det senare kommer att eskortera Scot Isles tills ett lettiskt kustbevakningsfartyg tar över på lettiskt territorium.

Lättrörlig last

Scot Isles belägenhet försvåras av sättet varpå hon är lastad. Hon är ett så kallat bulkfartyg (motsatsen till containerfartyg) vilket innebär att lasten är lättrörlig.
- Det har troligen förvärrat slagsidan, säger Kristoffer Björk.


Hur bedömer ni sistuationen för fartyget nu?
- Vi gör inga sådana bedömningar utan det är kaptenen ombord som gör, han tar ansvaret för fartyget. Han gör uppenbarligen bedömningen att han kan ta fartyget till den lettiska hamn han är på väg till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om