Utbrottet av fågelinfluensa pågår. Situationen vid tamfågel-anläggningen på Gotland där 1 800 höns fick avlivas är tagen om hand, restriktionerna är släppta. Men rapporter om sjuka och döda vilda fåglar droppar in i jämn takt:
– Tyvärr hit till länsstyrelsen, fast rapporterna ska till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. De har en enkel blankett att fylla i på nätet. Vi försökte få ut den informationen tidigt på säsongen, men det verkar inte ha gått fram.
Det säger länsveterinären Agneta Karlsson Norström, åter i tjänst denna vecka efter semester. Problemet, säger hon, är att felrapporteringen orsakar en massa onödigt arbete på länsstyrelsen.
Värre är dock att allmänheten hanterar sjuka fåglar:
– Mitt budskap är: låt dem vara! Låt dem ligga! Det är helt olämpligt att ta i dem. Man utsätter sig för risk och sjuka fåglar kommer ändå att dö.
På Tofta strand har länsstyrelsen engagerat entreprenadfirman Broströms Gotland ab för att ta hand om döda och sjuka fåglar.
– Av missriktad välvilja har vi sett privatpersoner hämta sjuka fåglar från stranden och bära upp dem till strandängen, kanske i tanken att de skulle få vila. Men de piggnar inte till. De dör och de drar till sig andra djur. Så det är helt kontraproduktivt, säger vd Oskar Broström.
Företagets personal arbetar med saneringen iförda skyddskläder, under tider när det inte är så mycket folk på stranden. Precis som på länsstyrelsen får man många samtal från allmänheten, kanske så många som 30 om dagen, uppger Oskar Broström.
Agneta Karlsson Norström uppmanar intresserade och oroade människor att söka sin information på länsstyrelsens hemsida:
– Vi har en alldeles utmärkt FAQ om fågelinfluensan (vanliga frågor med svar, redaktionens anmärkning), det intygar också Jordbruksverket, säger Agneta Karlsson Norström.
Tofta är den enda strand som länsstyrelsen för närvarande är engagerad vid:
– Det är annars inte vår sak, säger länsveterinären.
En insats som hon tycker är mycket bra är den enkla skotvätten på Stora Karlsö, som besökarna ska göra innan de återvänder till Klintehamn:
– Så att man inte tar med sig smitta, till exempel om man sen åker till någon gård och köper ägg.
Angående omfattningen säger Oskar Broström att det är svårt att bedöma:
– Det har så mycket med vindriktning och annat att göra. Men vi såg fler ilandflutna fåglar förra året.