"Låt Gotland bli ett paradis för pensionärer"

Låt Gotland bli ett paradis à la Florida för pensionärer. Det menar riksdagskvinnan Helena Bargholtz (fp) som i en motion föreslår att en nationell äldrepeng ska införas. Hon anser att Gotland har de förutsättningar som krävs för att utvecklas till en härlig livsmiljö för äldre människor som ska ha rätt till statliga medel för att flytta hit.
"Äldre är vuxna nog att bestämma själva" skriver hon.
Inspirationen ska hämtas från den danska modellen, som i viss mån redan används på Gotland.

Gotland2004-10-07 04:00
Helena Bargholtz tror att många människor, inte minst sommargotlänningar, skulle vilja bosätta sig på Gotland. "Det gäller inte minst när man blir äldre. En lugn och vacker natur, som Gotland erbjuder i överflöd, och ett behagligt klimat med landets flesta soltimmar får många människor att längta hit" skriver hon i sin motion till riksdagen.
I motionen lyfter hon fram flera brister inom den nuvarande äldreomsorgen, bland annat platsbrist, vanvård, att allt färre får hemtjänst och att kommunernas ekonomiska satsningar minskar i förhållande till antalet gamla som behöver hjälp.
I takt med att den stora generationen fyrtiotalister åldras måste omsorgen byggas ut, enligt Bargholtz som i sammanhanget nämner att folkpartiet har föreslagit en ökning av statsbidraget till äldreomsorgen. Hur de offentliga kostnaderna ska fördelas mellan stat och kommuner måste diskuteras noga. Kommunerna har ett stort ansvar när det gäller att prioritera bort sådant som är mindre viktigt och hävda de äldres intressen. Samtidigt kan man göra viktiga nationella insatser.
Den negativa utveckling sm finns inom äldreomsorgen, som dras med hög sjukfrånvaro och förtidspensioneringar, ska motas genom inspiration från den danska modellen.
I Danmark har andelen som får hemtjänst ökat de senaste åren. I Sverige är det tvärtom. En anledning torde vara att den danska hemhjälpen är gratis för användaren och erbjuds aktivt, bland annat genom uppsökande verksamhet. Kommunerna är skyldiga att erbjuda alla över 75 år informativa hembesök två gånger per år. Enligt Bargholtz är ett av problemen i Sverige att de gamla som inte får hjälp att de inte känner till vad de har rätt att få.
På Gotland finns de ständigt lediga platser på de gotländska äldreboendena och den långa väntetiden som tidigare fanns är i princip borta. Anledningen, menar Helena Bargholtz, är att allt fler gotlänningar väljer att bo kvar i sin egen bostad med stöd av hemtjänsten som har ökat kraftigt de senaste tre åren.
"Gotland har redan visat en utveckling som liknar den danska modellen. Med hjälp av statliga bidrag kan den utvecklingen stimuleras ytterligare och fler få del av en bra ålderdom på Gotland" skriver hon och påpekar att äldre är vuxna nog att bestämma själva.
Med hjälp av en äldrepeng vill därför folkpartiet att den äldre själv eller tillsammans med en anhörig ska kunna avgöra var och hur man vill ha sin omsorg. Äldre som bor någon annanstans i landet ska kunna ta med sig sin äldrepeng och flytta till Gotland. Den som beviljas ett visst antal timmar hemtjänst eller en plats i äldreboende ska själv kunna avgöra vem som ska utföra tjänsten.
Helena Bargholtz föreslår att man ska återinföra husläkarlagen. "Det är bättre att ha en fast doktor eller sjuksköterska än att tvingas upprepa sin historia vid varje besök i sjukvården" skriver hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om