"Låt inte livsmedelsjätten Lidl ta Kokkolokkoskogen!"
Reaktionerna på livsmedelsjätten Lidls etableringsplaner på Gotland fortsätter komma. Nu höjer föräldrar till förskolebarn på Linden, Bullerbyn, Visborgsstaden och Karlavagnen sina röster i en hemställan till byggnadsnämnden.
Ekokommunen Gotland borde inte ta den förutsättningen från barnen, säger föräldern Martina Ravn.
I september öppnade den tyska livsmedelsjätten Lidl sina elva första svenska livsmedelsbutiker. Bygglov sägs vara sökt i omkring 60 kommuner och Visby är en av de tilltänkta etableringsorterna.
I november 2003 ansökte företaget om en ändring av detaljplanen för Hällarna 1:7 (vid korsningen Söderväg-Guteväg, ovanför Gutebacken), för att möjliggöra byggnation av en affär. Ärendet ligger nu på byggnadsnämndens bord och enligt planarkitekt Anders Ranberg kommer beslut att fattas på nämndens marsmöte.
Planerna för Hällarna har dock mött kraftiga protester, bland annat från boende på Söderväg, Gutevägen, Visborgsgatan och Palissadgatan.
Området är redan i dag hårt påverkat av trafiken. En etablering av det här slaget skulle medföra kraftigt ökade trafikmängder och skapar en oacceptabel boendemiljö! skrev de i ett protestbrev med 75 namnunderskrifter.
Före detta A7-området eller Skarphäll är bättre, anser de.
<span class=MR>Ekokommunens ansvar</span>
Nu höjer också föräldrar till barn på förskolorna Linden, Bullerbyn, Karlavagnen och Visborgsstaden sina röster.
En etablering vid Hällarna skulle innebära att barnen mister tillgången till den skog som idag utgör en populär lekplats och en möjlighet att utöva det miljö- och kretsloppstänkande de grön flagg-certifierade förskolorna praktiserar.
I går lämnades omkring 80 namnunderskrifter och en hemställan om avslag in till byggnadskontoret.
De föräldrar som formulerat synpunkterna är Martina Ravn och Ulrika Jernberg.
Dels är det så att Gotlands kommun som ekokommun inte borde ta bort den förutsättningen. Så tycker vi att det begränsar barnens möjlighet till fri lek och naturligt utbyte av naturen. Barngrupperna är stora, resurserna små och Kokkolokkoskogendet är så barnen kallar denär den enda skog som finns inom gångavstånd, säger Martina.
Föräldrarnas hemställan kommer att fogas till övriga synpunkter som inkommit sedan i november, då Lidls ansökan lämnades in:
Tekniska förvaltningen flaggar för att en medföljande trafikökning innebär mer trafikstörningar för de närboende, att korsningen Visborgsgatan-Gutevägen blir ännu farligare och att korsningen Guteväg-Färjeleden (nedanför Gutebacken) troligen kommer att behöva byggas om till cirkulationsplats. Det skulle flytta hela korsningen längre söderut.
Gotlands regemente påminner om att det finns ledningar som anknyter till en drivmedelsdepå, vilket medför vissa begränsningar.
Länsmuseet motsätter sig helt en etablering. med motiveringen att den miljö- och kulturhistoriska kvalitén skulle sänkas.
<span class=MR>Beslut i mars</span>
Lidls ansökan, med tillhörande skisser, vill möjliggöra en cirka 2000 kvadratmeter stor byggnad på ett 8000 kvadratmeter stort område. Affären föreslås ha ett plan, vitmålad puts och rött betongtegeltak. På området planeras också för 150 parkeringsplatser.
Ärendet tas upp i byggnadsnämndens marssammanträde. Om den beslutar gå vidare inleds arbetet med att ändra detaljplanen. Det innebär också samråd och utställning, där allmänheten ges tillfälle att tycka till. Planarkitekt Anders Ranberg bedömer att planprocessen tar drygt ett år. Överklagas ändringsbeslutet kan det däremot dröja två, tre år innan någon spade möjligen kan sättas i jorden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!