Låt landsbygden vara levande
Det var mat i ord och mat på fat och det var belöningar till lantbrukare som producerar mat.Med tanke på den festliga ramen kring Hushållningssällskapets årsmöte i går fanns festmat i tankarna hos många av deltagarna.
??Gotland skall ses, upplevas och smakas, då finns det chans för både gammalt och nytt företagande här, sade landshövding Marianne Samuelsson i sitt inledningsanförande. Det gäller att låta landsbygden vara levande för alla som arbetar och bor där och för turister som kommer dit. Jag vill arbeta för det jag tror på, nämligen en levande landsbygd.
Hon använde också uttrycket att ?bonden och mulen? är viktiga instrument för en levande landsbygd.
??Jag känner att det är viktigt att värna om miljön, sade hon och nämnde om oljan som just nu kletar ner en del stränder här.
Marianne Samuelsson tog också tillfället i akt att göra en kort presentation av sig själv och berättade bland annat att hon kom från Skjul till slott. Skjul heter platsen hon och familjen bor på i Västergötland och slott tycker hon residenset i Visby är eftersom det har vackraste utsikten av alla residens, även om det är minsta landshövdingebostaden.
Jordbruksbakgrunden har hon som uppvuxen på familjejordbruk och när hon blev aktiv politiker och riksdagsledamot var hon med i jordbruksutskottet.
Marianne Samelsson har också kommit med förslaget att utse Årets bonde på Gotland, ett förslag som Hushållningssällskapets förvaltningsutskott arbetar vidare med.
Årskrönika
Hushållningssällskapets direktör Hilding Norrby höll sin berömda årskrönika för 36:e gången. Det tog 47 minuter från inledningen om väder och vind till det sista om fisket.
Då hade han bland annat nämnt om nya annorlunda odlingar, att tryffel hittats i Fardhem redan 1977, att första gotländska vinskörden kom i höstas, att 138 miljoner kilo mjölk vägts in hos Arla hittils i år, att ön har 380 mjölkleverantörer, att åtta gårdar har robotmjölkning, att det är äggöverskott i hela Europa, att gotländska äggproducenter klarar sig hyfsat, att experiment pågår med att få äggula gulare, att folk håller kräftsskivor för tidigt på säsongen för att kunna äta inhemska kräftor och att 20 odlare här dragit upp cirka 5?000 kilo kräftor i år.
Motion om myrmark
För några år sen kom en motion till årsmötet där en medlem undrade hur det går med så kallad bortodling av myrmark. Lars-Ulle Gadefors, Norrlanda, undrade hur det gått med motionen. Hilding Norrby svarade att förvaltningsutskottet beslutat tillsätta en grupp som skall arbeta med frågan. Sten Wikström, Fole, är med i den referensgrupp som tillsatts för det forskningsprojekt som görs för att öka kunskapen om myrjordars bortodling. För jordbruket är bortodlingen ett stort problem då torven ligger på jord av har sämre brukningsvärde och ur dräneringssynspunkt då kanalerna blir för grunda.
Valen
Förhandlingarna leddes av Marianne Samuelsson. Under året har 53 personer valts in i Hushållningssällskapet.
Årsavgiften höjdes med 20 kronor till 195 medan avgiften 75 kronor för familjemedlem blev oförändrad. Nästa års inkomst- och utgiftsstat på drygt 6 miljoners omslutning fastställdes.
Till ordförande för ett år valdes Marianne Samuelsson.
Efter stadgeändring omvaldes fem ledamöter i förvaltningsutskottet för ett år och fyra ledamöter för två år. Valda på ett år blev Bengt Farinder, Viklau, Gunnar von Corswant, Lummelunda, Peter Olsson, När, Eva Pettersson, Väskinde, och Hilding Norrby, Visby medan följande valdes på två år nämligen ordföranden, Kerstin Lorin, Hablingbo, Björn Dahlström, Lärbro, och Björn Jansson, Visby.
Till revisorer valdes Thomas Thomasson, Lye, och Bengt Hallgren, Stenkumla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!