"Låt oss frossa i våra primörer"

Primörpremiären invigd i årets socken, Barlingbo. - Småskaligheten på Gotland och satsningen på högkvalitativ mat ligger helt rätt i tiden, säger landshövdingen.

Populärt. Barlingbo sockenförening bjöd på primörmeny. Allan Sörensen tar för sig av rabarberpajen.Foto: rolf jönsson

Populärt. Barlingbo sockenförening bjöd på primörmeny. Allan Sörensen tar för sig av rabarberpajen.Foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-05-22 04:00
Kaipsoppa och rabarberpaj stod på menyn när Primörpremiären invigdes i Sockengläntan i årets socken Barlingbo i går. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård invigningstalade vid den välbesökta invigningen och i sitt tal lyfte hon fram betydelsen av närproducerad och högkvalitativ mat.
- Låt vårt matval spegla årstiderna. Låt oss frossa i våra primörer nu när vi har dem, det är inte klimatsmart med frakter runt jordklotet.

Mat och kärlek
Under helgen är det både dags för den stora primörhelgen och satsningen Öppna ateljéer då över 70 gotländska konstnärer ställer ut runt om på ön. Landshövdingen passade på att välkomna båda händelserna.
- Den här helgen handlar om mat, kärlek och skådebröd. Jag är glad att få inviga den här primör- och konsthelgen. Jag hoppas många ska åka runt och njuta av Gotlands kulinariska och konstnärliga härligheter, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Landsbygden
Owe Belin, ordförande i Länsbygderådet på Gotland och Riina Noodapera, Hushållningssällskapet, underströk att satsningen är viktigt för utvecklingen på landsbygden.
- Jag hoppas alla ska passa på att njuta av alla delikatesser som bjuds, säger Riina Noodapera.
Under helgen fortsätter aktiviteterna i Årets socken Barlingbo. Bland annat bjuds besökare in till en tipspromenad runt om på gårdar och företag i socknen. Det blir också tillfälle att prova en ny variant på varpa, gummivarpakastning i tunna, och traditionell pärk tillsammans med instruktör i Sockengläntan. Och i kyrkan i Barlingbo blir konsert med Lillåkrekvartetten.
- Primörpremiären betyder mycket för oss som blivit årets socken. Vi hoppas att det ska komma många besökare, säger Lasse Kellström, ordförande i Barlingbo sockenförening.
Primörhelgen till och med måndag. Runt om i socknarna, på gårdar och företag, pågår aktiviteter i primörernas tecken under helgen.
I Visby inleds den stora matmässan med gotländska matproducenter i silon på hamnen i dag. Mat och miljö är temat för årets primörsatsning och Carola Magnusson, Matakuten, och Alexandra Pascalidou är speciellt inbjudna.
På Almedalsbiblioteket i dag föreläser Nina Östman, Hälsingland, om hållbar och etisk matproduktion. Och på söndag fortsätter föreläsningarna där med Karin Lilja som berättar om begreppet nerväxling.
Primörpremiären har drivits som ett treårigt projekt, och i år har satsningen nått fram till sista året. Nästa år finns planer på att utveckla samarbetet mellan de båda stora arrangemangen, Öppna Ateljéer och Primörpremiären.
- Att fortsätta som en ekonomisk förening är en modell vi funderar på. Vi för också diskussioner om ett närmare samarbete med Öppna ateljéer, säger Riina Noodapera.
Primörfest. Kaisoppa och rabarberpaj på traktens primörer stod på menyn när primörhelgen inleddes i Barlingbo. Länsrådet Anders Granat och landshövdning Cecilia Schelin Seidegård (th) lät sig väl smaka.
Primörfest. Kaisoppa och rabarberpaj på traktens primörer stod på menyn när primörhelgen inleddes i Barlingbo. Länsrådet Anders Granat och landshövdning Cecilia Schelin Seidegård (th) lät sig väl smaka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om