Låter hästen lyfta terapin

- Ridterapi innebär inte att man ska lära sig rida. Det är till för att kompensera funktionsnedsättningar, bevara eller förbättra en människas funktioner - och höja livskvalitén!

Nya lärdomar. Ajdin Mustafa och Christian Alberts får den här terminen delar av sin skolundervisning tillsammans med hästar.

Nya lärdomar. Ajdin Mustafa och Christian Alberts får den här terminen delar av sin skolundervisning tillsammans med hästar.

Foto:

Gotland2008-04-08 04:00
Det menar såväl Helén Hilltorn Bogren, Klintehamn, som Gundela Viberg, Sproge. I slutet av april tar de examen från Mittuniversitetet i Östersund - som två av landets första, nationellt utbildade, ridterapeuter.
Ridterapi, eller hästunderstödd terapi som det allt oftare kallas, är än så länge betydligt mer spritt i övriga Nordeuropa än i Sverige. Här finns ett antal verksamma terapeuter, men de är utbildade i exempelvis Tyskland, Schweiz och Finland.
Djur som terapi blir dock, i allehanda former, allt vanligare. På sjukhus och äldreboenden har man upptäckt att samvaro med djur kan ge exempelvis sänkt blodtryck, bättre sömn och ökad livsglädje. Det speciella med hästunderstödd terapi, menar Gundela Viberg, är att hästar inte bara ger värme, närvaro och fysiska former av kommunikation. De kan också bära människor, vilket ger unika möjligheter för handikappade.

Som att gå
- Hästens rörelse i skritt överensstämmer med människans gångmönster. Det rör sig framåt-bakåt, uppåt-nedåt och åt sidorna. Som rullstolsburen kan du få uppleva hur det är att gå, att ha den rörelsen i kroppen, säger Gundela Viberg som arbetar som personlig assistent och redan använder sig av ridterapi i viss utsträckning.
Hon menar att terapiformen lämpar sig för allt från strokepatienter och utbrända, till personer med MS och förvärvade hjärnskador. Ridterapin kan ge förbättrad balans, koordination, styrka och kroppsuppfattning - men också andra, mer psykologiska och själsliga värden, säger Gundela Viberg.
- Från marken kan man träna på att bli en bättre ledare, förstärka sin självbild, samarbeta. Det kan vara väldigt bra för exempelvis autister och personer med aspergers. Att jobba med en häst är inte så laddat som att jobba med en annan människa.

Kvitto direkt
Helén Hilltorn Bogren arbetar som pedagog inom gymnasiesärskolan och driver den här vårterminen ett projekt med hästunderstödd terapi på Gannarve gård i Fröjel.
- En gång i veckan får elever från Desideria undervisning i stallet, med hela personalgruppen. Det handlar inte så mycket om ridning, utan om att stärka eleverna så de vågar vara nära en stor häst, ta kommandot, säger hon.
- Med hästar blir allt otroligt tydligt. Det är enkla regler att följa, en bra struktur, allt står alltid på samma ställe och det är lätt att lyckas, lätt att göra rätt. Man får omedelbart ett kvitto på om man gör rätt eller fel, utifrån hästens reaktion.
Både Helén Hilltorn Bogren och Gundela Viberg hoppas kunna arbeta som ridterapeuter vid sidan av sina ordinarie arbeten. De exakta formerna, menar de, får visa sig efter hand som behov och efterfrågan klarnar.
I kväll håller de båda ett öppet föredrag om hästunderstödd terapi på Korpen i Visby.
Kallas ofta hästunderstödd terapi (Hut) eftersom ridningen bara är en del av behandlingen.
Kan leda till förbättrad kroppskännedom, koordination och balans, stärkt självkänsla, ökat känslomässigt engagemang och minskad smärta.
Vid ridning i skritt i en halvtimme, repeteras omkring 3 000 motoriska och sensoriska rörelser. Ridterapi bedrivs på flera ställen i Sverige och vissa landsting erbjuder behandlingen på remiss.
Vid en studie av MS-patienter vid Universitetssjukhuset i Örebro, konstaterade man att tio av elva blev bättre av ridterapi. Man kan läsa till ridterapeut vid Mittuniversitetet i Östersund. Nästa intag är 2010. Utbildningen är treårig, bedrivs på kvartsfart och ger 60 poäng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!