Lättar mot Estland den 11 september

Den elfte september genomförs en stor räddningsövning södra Estland med Sverige, Finland, Lettland och med deltagande från värdlandet.
Från Sverige deltar bland annat en styrka på sex personer från Gotland.
Deras uppgift blir inte att handgripligen ta sig an bränder och elände.
­ Vi kommer att ha funktion inom ledning och rekognoscering. Våra arbetsredskap bli bärbara datorer och telefoner, berättar Dick Svennefelt som ingår i truppen.

Gotland2002-09-07 04:00
Övningen är det första stora testet på en nyligen avtalad organisation där flera länder var för sig, lovat Estland hjälp när det inträffar svåra olyckor, bränder eller annat som kräver välutbildade, välutrustade styrkor.
När ropet på hjälp kommer från räddningsledningen i Tallinn, går frågan först till jourhavande brandchef i Stockholm som i sin tur frågar styrkorna i Visby, Malmö, Göteborg och Stockholm om de kan ställa upp.
­ Svaret bör komma efter max en kvart och då packar vi och gör oss klara omedelbart. Helikoptern är klar på 15 minuter och vi kommer att vara i luften på kortare tid än en timme, säger Dick Svennefelt.
Helikoptern, det är Norrlandsflygs räddningshelikopter, alltså den som sedan en tid ersätter flygvapnets Puma-helikopter.
Den nya maskinen är bland det snabbaste som finns i dag. Den har en marschfart på cirka 300 kilometer i timmen om inte motvinden är för stark.
<span class=MR>Överblicka</span>
Gotlänningarnas uppgift blir att överblicka situationen. Två personer i laget på sex man står i direktkontakt med ledningen i Tallinn.
Mobiltelefoner och satellittelefoner nyttjas. Språket är engelska.
De andra räddningstjänsterna ställer upp med 11-mannalag, insatspersonal som också kommer via helikopter. Deras uppgifter är konkreta, de ska hjälp till att rädda människor i nöd, undanröja risker med kemikalier och gasmoln eller göra andra räddningsinsatser.
Totalt består den svenska hjälpen av 39 personer.
Det finns flera villkor som reglerar insatserna.
Flygtiden får inte överstiga fyra timmar.
Man måste kunna vara i luften inom tre timmar efter larmet.
Och så får insatsen inte pågå i mer än 24 timmar.
­ Sedan ska vi åka hem igen. Helikoptern släpper till att börja med av oss i Estland och vänder tillbaka till Visby genast. Den kommer sedan och hämtar upp oss efter ett dygn, det finns reglerat i avtalet mellan länderna, säger Dick Svennefelt.
Men om situationen kräver mer hjälp?
<span class=MR>Uppgift för Karlstad</span>
­ Då blir det en sak för räddningsverket i Karlstad som har en särskild sök- och räddningsstyrka. Men dom behöver mer tid på sig, berättar Catharina Persson, informationsansvarig vid räddningstjänsten i Visby.
Just nu pågår mycket omfattande skogs- och markbränder i Ryssland och av den anledningen har man från Estland gjort en förhandsförfrågan om hjälp.
Man har däremot inte formellt sett, begärt att Sverige ska rycka in, utan snarare finnas med i beredskap om hjälp krävs.
Inför övningen ska styrkan flyga till Estland på söndag och öva på onsdag. Men om Estland dras med i det ryska brandinfernot kan alltså övningen bytas mot allvar.
<span class=MR>11 september magiskt datum</span>
Övningen sker den 11 september, ett magiskt datum, ett år efter terrorattackerna i New York. Det är ingen tillfällighet att man övar just den dagen, menar Catharina Persson:
­ Vi behöver alla påminnas om allvaret i det som hände, det finns alltid en risk att stora dramatiska händelser glöms bort.
Från gotländsk horisont har man bedömt det som värdefullt att personalen får delta i uppgifter av det här slaget.
Det ger ökad kompetens och ses som en naturlig del i utvecklingen av kontakterna mellan Sverige och Estland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om