Statistik ingick i gårdagskvällens föreställning om destruktiva droger som hölls för föräldrar till alla underbara ungdomar på Gotland. Under dagen hade över 1000 elever också fått information om cannabis för att få dem att inse vilken farlig drog det är.
- Det här är inget litet problem som bara rör några få, säger Marie Sjöberg som jobbar på regionens alkohol- och drogrådgivning.
Hasch och marijuana räknas till cannabis, droger som är lätta att få tag i på Gotland.
- Tillgången är god, sa Conny Johansson.
Eller som moderatorn Erik Larsson sa:
- Det är lättare att skaffa knark än att fixa en langare som köper ut alkohol.
Alla känner någon som känner någon som säljer, är en sannolik slutsats.
En satsning
Underbara ungdomar är en satsning mot destruktiva droger som länsstyrelsen, Länsförsäkringar, Region Gotland och polisen deltar i.
Regissör Sofia Ahlin Schwanbom ledde fem ungdomar i en interaktiv teater där publiken fick medverka.
Hur ser du att ditt barn är påverkat av narkotika, var en fråga som behandlades.
- Rödsprängda ögon och pupillstorlek och hur de uppträder, är sådant vi tittar på, säger Conny Johansson.
Det finns andra tecken som kan vara ett larm på att din tonåring knarkar.
- Leta efter handrullade cigaretter, trasiga cigarettförpackningar, små återförslutningsbara plastpåsar, aluminiumfolie och så ska du kolla ögonen, sa Sofia Ahlin Schwanbom som förklarade att cigarettförpackningen används för att göra filter.
Andra tecken är att ungdomen har koncentrationssvårigheter, tappar uppmärksamhet, har svårt att passa tider, ändrar sina värderingar, får nytt umgänge och ändrar beteendet.
Som en trestegsraket
Cannabis kräver att man röker, eller åtminstone står ut med det. Alkohol är ett annat "hjälpmedel" för att sätta fart på missbruket. Det är som en trestegsraket där rökande, berusade personer har lättare att fortsätta med cannabis.
Att fler och fler börjar knarka handlar mycket om de starka drogliberala strömningarna med inslag från tv, film och musik. Attraktionen hittas i förstärkning av upplevelser, lindring av deppighet, ångest och dåligt mående. I slutändan påverkar det hjärnan med försämring av bland annat tankefunktioner, minnet och uttrycksförmågan. I sämsta fall leder det till tyngre, farligare och dödliga droger.
- Prata med era ungdomar, var jobbiga, lägg dig i och fråga var de har i sina väskor, är Sofia Ahlin Schwanboms råd till alla föräldrar.