Lättare bygga hus vid stränder

Det ska bli lättare att få bygga hus vid stränder i landsbygdsområden med god tillgång till stränder.

Gotland2009-01-16 04:00

 Det är huvuddragen i regeringens förslag till nya strandskyddsregler som i går skickades på remiss till Lagrådet.
- Gotland kommer inte att beröras så mycket av de nya reglerna, säger Lars Thomsson, (c), ordförande i byggnadsnämnden. Hela kusten runt Gotland är naturreservat.

Beslutanderätten kommer därför att ligga kvar hos länsstyrelsen, liksom eventuella dispenser.
- Däremot kan vi bli berörda av det som gäller landsbygdsutvecklingsområden, säger Thomsson. Dispens kan ges om synnerliga skäl finns. Den möjligheten kommer Gotland att ha från 1 januari 2010. Det kan ges i områden där det är litet byggtryck. Vad definitionen är vet jag inte, jag har inte sett förslaget ännu.
Han är dock positiv till förslaget där grundtanken är ett mera lokalt inflytande.

Strandbodar och bryggor
- Vi har varit otroligt restriktiva här på Gotland, 63 dispenser har givits mot 2 500 i Stockholmsområdet. Och då har det gällt i huvudsak strandbodar och bryggor.
Behovet av förändring av strandskyddet är stort.
- Det har blivit allt mer tydligt att dagens strandskydd och dess tillämpning inte fungerar. Fler kommuner behöver kunna planera för sin egen utveckling, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.
I det nya förslaget differentieras strandskyddet utifrån lokala och regionala förutsättningar.
- Regeringen förstärker skyddet för de mest skyddsvärda områdena med högt exploateringstryck, samtidigt som regler införs som gör det möjligt att runt om i landet skapa attraktiva boendemiljöer i kommuner med liten befolkningsmängd och långa obebyggda stränder, säger Andreas Carlgren.

Turism och boende
Sverige har 385 000 kilometer kust och strand. Här finns möjligheter för kommuner med liten befolkningsmängd och långa obebyggda stränder att utnyttja konkurrensfördelen för turism och för boende. På andra håll måste skyddet för stränderna stärkas och allmänhetens tillgång till stränder säkras.
Detta klarar inte dagens strandskydd. I flera kommuner är mer än hälften av stränderna bebyggda, trots strandskyddet. I glesbygden och stora delar av inlandet är situationen helt annorlunda. Det är inte möjligt att bygga trots kilometervis med obebyggd strandlinje per invånare.

Landsbygdsutveckling
Strandskyddet differentieras nu utifrån lokala och regionala förutsättningar. Skyddet i områden med högt exploateringstryck stärks, samtidigt som det blir lättare att bygga vid stränder i landsbygdsområden med god tillgång till stränder. kommuner runt om i landet kan skapa attraktiva boendemiljöer inom de områden som utpekas för landsbygdsutveckling.


Strandskyddet garanteras av att lagstiftningen även i fortsättningen utgår från 100-metersförbudet, det vill säga att man inte får bygga närmare stranden än 100 meter.
Det blir lättare att få bygga vid stränder i landsbygdsområden med god tillgång till stränder för att främja utvecklingen där.
Skyddet stärks i områden med starkt exploateringstryck genom tydligare och stärkta regler och en mer restriktiv tillämpning.
Smygbostadisering av till exempel sjöbodar och uthus förhindras.
Enklare regler och mindre byråkrati med ökat lokalt och regionalt inflytande. Beslut fattas närmare dem som berörs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om