I artikeln till höger kritiserar några av öns företagare den långa tid det tar att hantera olika typer av ansökningar.
Sedan maktskiftet efter valet har förväntningarna på kommunpolitikerna ökat, tycker Eva Nypelius (c). De borgerliga politikerna har profilerat sig som än mer företagarvänliga än sina företrädare i kommunledningen.
Och lättnader är på väg, lovar hon.
✔Handläggningstiderna ska kortas.
✔Idén "en dörr in" ska bli verklighet. Den som vill starta företag ska inte behöva lägga möda på att själv kontakta förvaltningarna för att söka alla nödvändiga tillstånd.
✔Det finns även planer på en tjänstegaranti. Om till exempel ens bygglovsärende inte blivit klart inom en viss tid får man rabatt på ansökningsavgiften.
✔En nytt samarbete mellan näringslivet och kommunen ska underlätta för de gotländska företagarna. Ett förslag på den nya organisationen ska presenteras i dag, och en projektledare ska rekryteras till hösten.
-Vi har en tuff kamp att gå för att hjälpa entreprenörerna på Gotland, säger Eva Nypelius (c).
Jantelagen lyfts fram
Men en paragraf blir nog särskilt svår att göra smidigare: jantelagen.
Den lyfts fram av många som ett grundläggande problem för företagare, även av Eva Nypelius.
Hur ska ni hantera den?
-Alla gotlänningar har ett ansvar, inte bara kommunen. Det lyser igenom en avundsjuka mot entreprenörer som lyckas, men det är ju dem vi behöver fler av. Vi behöver fler Pigge Werkelin, Johan Hellström och Payex. Jag önskar att fler kunde glädjas åt entreprenörer som bidrar till utvecklingen. Gör vi det kan vi också vända attityden.
GT har i flera artiklar den senaste veckan berättat om konflikten mellan kommunen och länsstyrelsen.
Landshövdingen kritiserade
I lördagstidningen kritiserade landshövdingen kvaliteten på de kommunala tjänstemännens utredningar. Marianne Samuelsson hävdade att om kommunen gjorde ett bättre grundarbete skulle inte lika många ärenden rivas upp efter att de överklagats till länsstyrelsen.
Gör tjänstemännen ett dåligt grundjobb?
-Det är möjligt. Men man ska komma ihåg att vi vill skapa sysselsättning, att entreprenörer ska våga satsa och våga flytta hit. Då måste man ibland hitta de smidiga lösningarna.
Ska länsstyrelsen bortse från lagar för att gynna utvecklingen på Gotland, menar du?
-Det ska man givetvis inte göra, men ibland handlar det om tolkningar. Det blir konstigt när man första gången ger dispens och andra gången är strikt formell, säger Eva Nypelius, och syftar på den första omgången villavagnar som för två år sedan fick tillstånd att ställas upp på Snäcks camping, medan de 40 vagnar som planerades för sommaren fick avslag av länsstyrelsen.
Vill ha bättre samarbete
Kommunalrådet efterlyser bättre samarbete mellan kommunen och den statliga myndigheten.
Länsstyrelsens roll är väl att överpröva era beslut?
-Ska vi nå framåt på Gotland behövs samarbete. Man måste kunna skilja på det som är myndighetsutövning och utvecklingsfrågor, så jag ser inga hinder.