Lättsamma såser till grillen
Grillat är godast. Åtminstone att döma av kvällsoset som lägger sig över de svenska trädgårdarna. Vi älskar helt enkelt att grilla.
Det måste ligga något i den svenska folksjälen som kastar sig över tändvätskan så fort solen börjar lysa. Ungefär som allsång och kubbspel. Plötsligt ska alla bara göra det.
Vi vill slappa och känna oss kontinentala. Ingen ids stå i köket och rådda i stekheta kök. Fram med grillen, bara. Släng på ett stycke av något tilltalande och sleva ihop en sallad.
Middagen är serverad
Tyvärr är det ju inte alltid så himla enkelt som det låter. Glöden tar sig inte, laxen fastnar på gallret, inget blir färdigt samtidigt. Ja, ni vet. I de där 86 procenten ingår nog en och annan som svurit över grilleländet vid x antal procent av grilltillfällena. Fast sånt syns sällan i undersökningar.
Tänk bort färdigkryddat
Och på något underligt vis tycks de aldrig ha de där problemen på strandgrillarna i Västindien, barbecuepartajen i Texas eller gatustånden i Thailand. De halverar ett gammalt oljefat, slänger på en jättehummer eller en halv ko och så blir det bara perfekt glöd, perfekt smak och perfekt grillväder. Orättvist är bara förnamnet.
Här hemma är det mannen som sköter grillen. Det är lugnast så. Men det är undertecknad som bestämmer över tillbehören och marinaderna. Det vill säga det som räknas.
För ingen grillkväll blir lyckligare av en brandbilsröd färdigmarinerad flintastek som har legat och tjurat i kyldisken sedan hansatiden. Börja med att tänka bort allt halvfärdigt, plastinpackat, färdigkryddat jämmerelände så är halva slaget vunnet.
Marinera i god tid
Gå en vända i örtagården, rocka loss i kryddhyllan och känn efter med hjärtat. I marinader kan man ha alltifrån kaffe till filmjölk. Men lite syra är bra - vin, citron, vinäger...whatever. Inte för mycket olja, det rinner bara ner och tar eld. Ett par droppar liquid smoke ger en skön röksmak (finns i välsorterade livsmedelbutiker).
Marinera i god tid och vänta med att lägga på köttet tills kolen ser ut som en gammal raggsocka.
Kom bara ihåg att om marinaden ska användas till sås måste den kokas i fem minuter först. Annars kan man få otäcka bakterier i sig.
Och det vore väl synd på en sån fin grillsommar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!