Lättskött perennrabatt i höstfärger
Jordmån, läge, omgivning, färg, form, höjd, blomningstid. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man planerar en rabatt. Än är det tid att plantera både perenner och lökar för kommande fröjder.
Foto:
Detta är egentligen för lite fakta för att veta vad som bäst passar på platsen. Och i längden tror jag att den som ska leva med planteringen blir gladast av att göra det slutliga valet själv.
Bra grundjobb
Ett bra grundjobb underlättar för framtiden. Fleråriga ogräs som kirskål, eller kers, kan man täcka med svart plats under minst ett par år för att bli av med. Annars får man gräva och rensa så mycket man kan, innan man förbättrar jorden med till exempel kompost eller stallgödsel. Mull behöver fyllas på varje år för att jorden, och därmed växterna ska må bra.
Helt arbetsfri är sällan en rabatt, men det kan vara mer eller mindre. Perenner som täcker marken väl håller ogräset i schack, men lite rensning, gödsling och städning kommer man inte ifrån.
Om ovanstående rabatt ligger i sol eller skugga påverkar växtvalet. Färgönskemålet passar förhoppningsvis till omgivande färger. Med olika höjd på växterna känns planteringen mer dynamisk. Man bör variera formerna på bladen, och låta vissa färger dominera medan andra blir fina accenter. Tänk på kontrast- och komplementfärger, och att varma respektive kalla färger sällan fungerar bra ihop.
Ojämnt antal
Perenner och lökar ska hinna rota sig innan kylan sätter in för att klara vintern. Minst sju plantor av en sort behövs för att det ska kännas som en större grupp. En annan tumregel är att ojämnt antal blir mest harmoniskt. Om jorden är lerig och tung, fuktighetshållande eller sandig och torr påverkar också växtvalet.
Blanda gärna perenner med lökväxter, kanske också sommarblommor. Några buskar kan eventuellt finnas som stomme. Om rabatten har sin höjdpunkt på sensommaren, så ger lökväxterna tidigare fägring, och bladen som bör sitta kvar och vissna döljs av de uppväxande perennerna. Vissa arter, till exempel narcisser, ska helst planteras under september, medan tulpaner kan sättas sent. Se efter vad som anges på förpackningen.
Blommor i gula, orangea och röda färger som sprider sig och är tåliga till den långsmala höstrabatten skulle kunna vara sådana som praktlysing, gullris, daglilja och olika sorters rudbeckia. Kanske japansk lykta och svärdkrissla. Röllika och solbrud (helenium) finns i härligt roströda färger.
Skuggväxter
Dessa är exempel på lättskötta växter som kan bre ut sig med liljor och gräs som uppstickare. Tigerlilja, brandlilja, kopparstarr och årets perenn 2007, jättetåtel, till exempel. Varför inte prova nya, mörka liljan "Tango Olina". Förutom lökväxter kan vårkrage och kungsnejlikrot ge färg tidigare på säsongen. Om det finns fukt eller lite skugga i rabatten kan stånds planteras, det finns bland annat en med mörka stora blad som heter "Desdemona".
I en skuggrabatt måste växtvalet bli ett annat. Då finns funkior, ormbunkar, gräs och marktäckare med vackra bladverk som kan bilda bas. Vintergröna växter planteras säkrast på våren. En tumregel för omplantering och delning av perenner är att ta de höstblommande under våren och tvärtom.
Lökväxter kan även sättas i krukor ute och övervintras. Och det är snart dags att driva amaryllis och annat till jul...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!