Ledningen vill stycka bolaget – förbereder stora förändringar

Gotlandshem står inför stora förändringar. Ledningen vill dela upp bolaget i flera, och bilda en ny stor koncern. Men Hyresgästföreningen befarar ökade kostnader och sämre insyn för de boende.

Signallottan 2, ett av Gotlandshems nybyggen under senare år. Nu vill bolaget öka takten, bland annat genom att bilda en koncern med flera olika bolag.

Signallottan 2, ett av Gotlandshems nybyggen under senare år. Nu vill bolaget öka takten, bland annat genom att bilda en koncern med flera olika bolag.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2025-01-17 11:00

En utredning ligger nu klar och redo för beslut av politikerna hos ägaren, Region Gotland. Gotlandshems ledning vill att regionen bildar en koncern för sitt ägande av fastigheter, Gotlands Stadshus AB.

Därunder ska lokaler för uthyrning finnas i ett bolag, och bostäder ligga kvar hos Gotlandshem, som i sin tur styckas upp i flera olika bolag.

Tre bolag, Gotlandshem Fastighetsservice AB, Gotlandshem Energi AB och Gotlandshem Boendeservice AB skulle sköta drift och underhåll av de befintliga bostäderna. Av dagens 4 500 lägenheter har 3 000 stora renoveringsbehov. Bolaget konstaterar i utredningen att man i dag har begränsade möjligheter att finansiera de 7 till 8 miljarder kronor som kostnaderna för renovering, grön omställning och nybyggnation uppskattas till.

Dotterbolaget Gotlandshem fastighetsutveckling AB skulle ansvara för nybyggnation och under sig bilda nya bolag för varje projekt som dras igång. Målet är 1 500 nya lägenheter till år 2031.

Utöver huvudförslaget A finns också ett förslag B och C, med annorlunda uppbyggnad och fördelning. I samtliga alternativ möjliggörs utveckling av bostadsrätter, något som Gotlandshem fram till projektet ”Gläntan” på Gråbo inte haft i sin portfölj.

Utredningen pekar på en rad fördelar med koncernbildningen, bland annat skatter, minskade ränteutgifter och minskat lånebehov. Men den pekar också på farhågor, i och med att antalet styrelser ökar: "En konsekvens av samtliga alternativ är att fler bolag riskerar att ge ökade administrationskostnader", skriver man och konstaterar att styrning och kontroll behöver struktureras.

undefined
Joakim Martell, vd för Gotlandshem, har ett mål på 1500 nya lägenheter innan år 2031. Det vill man nå genom att bilda ett nytt bolag för nyproduktion.

Hyresgästföreningen är kritisk, och befarar att en koncernbildning och bolagisering kommer att försvåra insynen i verksamheter och ekonomi. De har tagit del av förslagen och säger att de nu behöver tid för att bättre sätta sig in i effekterna och konsekvenserna för hyresgästerna.

De befarar också att koncernbildningen medför en utökad administration och att ytterligare kostnader läggs på hyresgästerna, enligt förhandlingsledare Susanne Davidsson.

Gotlandshems vd Joakim Martell är också vd för Wisby Strand Congress & Event.

– Dubbla vd-poster, vem betalar lönen? Är båda fortsatt på heltid? Gotlandshem har tidigare klarat sig på en vd, nu har de en vd och en vice, säger hon.

Helagotland har sökt Joakim Martell, som avböjt att kommentera medan ärendet bereds politiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!