Ledsagad av hovar

Tanken med hovleden är att besökare ska kunna ta sig med egen häst runt hela Gotland.

Hästtätt. Gotland är Sveriges mesta hästlän sett till antalet hästar per invånare.

Hästtätt. Gotland är Sveriges mesta hästlän sett till antalet hästar per invånare.

Foto:

Gotland2009-07-10 00:15
Övernattning sker på de 40-talet medlemsgårdar som är med i föreningen rid- och körled Gotland, och tilläggstjänster som mobila hagar och matpaket finns att köpa. I övrigt anordnas uteritter på olika delar av ön, där man rider en sträcka på leden. Hovleden har över 60 mil av färdiga rid- och körvägar.
För den vane ryttaren
Det finns flera möjligheter att rida längre turer. Fler- och heldagsritter anordnas på de flesta gårdarna och vid vissa stall går det bra att rida utan ledare, det vill säga hyra en egen häst.
Tips: Längst ner på Gotland ligger Hoburgen, 176 kilometer söder om fyren på Fårö. På klintkanten står Hoburgsgubben, en sägenomspunnen rauk. Naturen är varierande och dramatisk. Här finns strandängar, kalkstensklippor, hagar och lummiga ängen. Bokning hos Romabokningen på 0498-290 350 eller
info@romabokningen.se.
För nybörjaren
Exklusiva privatritter för minst två personer på Marias Hästeri i Grötlingbo på södra Gotland. Allt från 1,5 timme till heldagar. Ofta går turen ner till havet så möjlighet att bada med hästen finns.
Rid med GPS!
Du rider cirka sex mil på två dagar och använder GPS-teknik för att hitta rätt väg.
Första dagens morgon startar på Hästnäs genom att tillsammans med HovLedens medlem gå igenom ridvägarna på kartan, ladda GPS:en
med information och mobilen med telefonnumret för support under turen. Räkna med att rida hela dagen, beroende på tempo och hur länge matpausen varar. På kvällen kommer ni fram till Mix Ranch i Stenkyrka.
Där får ni bada i badbalja utomhus och sen äta en god middag. Nästa dag packar ni hästarna igen och ger er i väg tillbaka mot Hästnäs till stor del längs med gamla järnvägsbanken till Visby. Det betyder några riktigt långa raksträckor på mjukt underlag - som gjort för en galopp.
Den som inte kan ta med egen häst har möjlighet att hyra en snäll fjordhäst. Om du inte litar på GPS-tekniken går det att hyra en guide som hittar vägen.
Kontaktperson:
Ramona Numelin 0498-211661.
Du behöver inte rida!
Den som inte kan eller vill rida kan ta sig fram längs Hovleden med häst och vagn. Det går att åka kortare sträckor eller att hyra en hästskjuts för flera dagar. En gotländsk kusk följer med som guide på färden. Välj mellan:
Heldag till Lojsta slott från Guldrupe hästgård.
Familjetur eller läger, med häst och vagn i Hästnäs.
Körning av häst på familjeläger på Sindarve.
Tvåtimmars tur till Lojsta från Hejde fäbod.

På www.hovleden.se finns alla erbjudanden från medlemsgårdarna samlade. Boknings- och kontaktinfo till alla ställen finns här, men du kan även ringa Romabokningen för samtliga anläggningar, telefon 0498-290 350.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om