Letar nu efter boplats och vikingatida hamn
I höstas hittade bröderna Edvin och Arvid Svanborg en nästan tre kilo tung silverskatt i Sundre. Skatten fanns på den världskände konstnären Lars Jonssons mark.
Nu är Edvin Svanborg tillbaka, anställd av länsstyrelsen för att hjälpa till med en stor utgrävning kring fyndplatsen. Framtiden är utstakad. Han ska bli arkeolog!
Länsstyrelsen satsar 200 000 kronor på att undersöka fyndområdet i Sundre ordentligt så att inget lämnas åt eventuella skattplundrare. Målet är också att undersöka om där har funnits en boplats från 900-talet. Man ska även utforska om det nere vid havet, inte så lång från höjden där skatten låg, kan ha funnits en vikingatida hamn.
I går var det pressinformation vid fyndplatsen om vad som hittills är gjort och känt och vad som närmast ska ske. Informerade gjorde länsantikvarie Majvor Östergren, arkeolog Leif Zerpe, markägaren Lars Jonsson och arkeologen och vikingaforskaren Dan Carlsson. Under en vecka framåt genomförs en utgrävning vid fyndplatsen. En tjugo kvadratmeter stor ruta är grävd vid platsen där silverskatten hittades.
Stenskärvor
Man anser nu också att skatten är från senare tid än man tidigare trott. Tidpunkten är beräknad till år 960-961.
- Hittills finns inget som visar att det har funnits någon boplats här. Det finns stenar men inga staplade. Men säkert vet vi först om en vecka. Det enda som tyder på en boplats är att det finns stenskärvor som skulle kunna komma från en härd. Det är naturligt att koppla en skatt till bebyggelse. Vi vill se om det är så, eller om någon bara grävt ner skatten i skogen. Precis så var det med en skatt som hittades i Tofta, säger Leif Zerpe.
Bland de 1 150 silvermynt som har grävts fram finns vissa mycket speciella. En del är nya och tidigare okända myntsorter. Markägaren Lars Jonsson, som blivit mycket intresserad av myntens historia, visade bilder och berättade om ett speciellt mynt. Det har bilden av ett falkhuvud och runt om kristna kors. Ett sådant mynt kallas för ett cassan-mynt. Eller zuvar eller bulgar. Myntet är från Kiev i Ukraina. Vikingarna tog ju den vägen när de reste i österled.
Korancitat
- Tidigare har man funnit 100 000 mynt med korancitat. Att det finns mynt med kors på från den här tiden och från Kiev är intressant, säger Lars Jonsson.
Så sent som i går hittades också ett mynt, ett halvt sådant, som låg långt ner i den grop där skatten hittades. Om man hittar mer återstår att se. Skatten låg på 30-40 centimeters djup och den tjugo kvadratmeter stora ruta som nu är gjord ska utforskas ner till en meters djup. Tidigare har arkeologen Leif Zerpe med olika metoder också undersökt den stora åkern intill skattplatsen samt en dunge i närheten.
Samtidigt som marken undersöks vid fyndplatsen ska vikingaforskaren Dan Carlsson leta efter spår av en vikingatida hamn. Ut mot havet nedanför den höjd där skatten hittades.
- Vi känner till ett 70-tal platser runt Gotland med vikingatida hamnar. Men bara 6-7 stycken var större hamnar. Resten var mer som fiskelägen. Det finns tre lägen här där det möjligen kan ha funnits en hamn. Men det är en bit kvar för att bevisa det, säger Dan Carlsson.
Under den närmaste veckan genomförs utgrävningarna och lokalbefolkningen är välkommen att följa det som sker vid Skoge i Sundre. En information om skatten finns också att ta del av på Naturum i Vamlingbo, som drivs av Heligholmen AB.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!