Letterna får smaka på Goda Gotland

Nu ska letterna lära sig att äta gotländskt. Fem av öns mest kända matproducenter deltar nästa vecka i Baltikums största matmässa.- Vi vill inte vara beroende av den svenska marknaden, säger Håkan Jakobsson, ägare av Eskelunds Hembageri.

PÅ EXPORT. Maud Norman, Patric von Corswant och Håkan Jakobsson är några av de gotländska matproducenter som tänker lyckas på den lettiska marknaden.

PÅ EXPORT. Maud Norman, Patric von Corswant och Håkan Jakobsson är några av de gotländska matproducenter som tänker lyckas på den lettiska marknaden.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-08-28 04:00
Sverige och Gotland står för kvalitet.
Det menar företagarna som hoppas hitta nya kunder för sina exklusiva varor på andra sidan Östersjön.

Bra båtförbindelser
- Anledningen till att vi valde Lettland är därför att färjeförbindelserna är bra. Vi kan till exempel leverera färskt bröd inom 24 timmar. Det säger Sten Johnsson, affärsutvecklare på Almi, som stöttar exportsatsningen ekonomiskt tillsammans med kommunen.
De fem företagen Eskelunds Hembageri, Stafva Gårdsmejeri, Gotlandsägg, Widegrens Gård och Ejmunds Gård ingår i paraplyorganisationen Goda Gotland. Ett namn som görs mer internationellt gångbart genom att ändras till Good Gotland, när det kommer till export.
De hoppas göra avtal med butikskedjor som kan saluföra bland annat ost, ägg, bröd och köttprodukter.
- Får vi en bra kontakt hoppas jag att Eskelunds har 10-15 procent av sin omsättning utomlands om fem år, säger Håkan Jakobsson, som däremot inte tror det blir aktuellt att etablera ett bageri i Lettland eftersom en del av värdet ligger i att produkterna tillverkas på just Gotland.

Ny marknad
Patrik von Corswant, Stafva Gård, räknar med att hitta en ny marknad för sina exklusiva dessertostar.
- I dag tillverkar vi 150 kilo ost i veckan, men inom en femårsperiod har vi tiodubblat volymen, avslöjar han.
Målgruppen är kunder som söker kvalitet - och kan betala för den.
De gotländska företagarna riktar även blickarna mot Polen, främst mot kundgrupper i Warszawa.
- Vi trodde inte att polackerna var intresserade eftersom Polen är ett stort jordbruksland. Det visar sig att de vill ha bra mat men att de inte har hunnit med i kvalitetsutvecklingen, säger Maud Norman, Ejmunds Gård.
En av poängerna med att medverka under matmässan i Riga är att ta reda på vilka typer av produkter som efterfrågas.

Grovt och osötat
Håkan Jakobsson tycker att brödet i Lettland är gott eftersom det är grovt och osötat. Men han säger sig ha märkt ett intresse för sötare bröd, som är vanligare i Sverige. Och det är den typen av bröd han vill börja exportera.
Så Eskelunds ska sprida en onyttigare brödkultur?
- Sötat är inte onyttigt. Det är en fråga om balans, att man äter och dricker måttligt, motionerar och inte röker, säger Håkan Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om