Sedan beskedet kom att SAS och BRA inleder nytt samarbete och att det av den anledningen blir brist på flyg under november och december så har SAS hävdat att det beror på ett glapp mellan avtalen.
Xfly, som Helagotland har pratat med, uppger dock att de hade kunnat fortsätta leverera om SAS hade velat fortsätta med flygningar på de påverkade rutterna i november och december. Xfly är ett dotterbolag till Nordic Aviation Group, som ägs till 100 procent av den estniska staten. På grund av alla skriverier i media om varför SAS ställer in flera turer inrikes så har bolaget gått ut och dementerat vissa uppgifter.
– Alla beslut som rör tilldelning av flygplan eller ändringar i flygtidtabeller är helt och hållet SAS ansvar, eftersom de hanterar och planerar sin egen nätverksverksamhet, säger Anne-Marie Leilaani, kommunikations- och PR-chef på Xfly till Helagotland.
Hon vill särskilt trycka på att de inte har några som helst problem att leverera för dessa rutter under november och december, och de har inte använt sig av någon särskild klausul i avtalet, som gör att de slutar flyga i förtid.
– Det är viktigt att notera att Xfly inte har varit inblandat i inställda flygningar på svenska inrikeslinjer, och det finns inga problem från vår sida när det gäller flygplanstillgänglighet eller vår förmåga att trafikera dessa rutter, säger hon.
I den offentliga dementin skriver bolaget:
”Enligt svenska medier uppges det att Xfly, den nuvarande ACMI-operatören av dessa linjer, använder en klausul i avtalet med SAS som tillåter dem att sluta flyga redan i november. Det innebär att SAS kommer att möta flygplansbrist fram till slutet av året då BRA tar över verksamheten. Ovannämnda hänvisning är faktiskt felaktig. Regional Jet OÜ , företaget som driver dessa rutter under varumärket XFly, har inte vidtagit några åtgärder för att proaktivt sluta betjäna ovannämnda rutter.
Vi bekräftar härmed att Xfly är villig och kan fortsätta sin verksamhet till dessa flygplatser och transportera passagerare som har köpt biljetter och har alla rimliga förväntningar att genomföra sina resor för SAS räkning, baserat på marknadsmässiga villkor, om SAS skulle besluta sig för att fortsätta.”
Rikard Steinholtz, chef för public affairs på SAS, är något vagare i sina uttalanden.
– Vi är i ett läge där vi inte har de här flygplanen i november och december. Där har vi hamnat utifrån att vi går vidare med en ny leverantör. Sen kan man ju såklart från Xfly uttrycka att man skulle vilja fortsätta att vara underleverantör till SAS och flyga som vanligt.
Nu handlar ju det här inte om efter årsskiftet, utan november och uppgifterna om att Xfly dragit sig ur i förtid?
– Det stämmer inte i den bilden vi har. Vi hamnar helt enkelt här för att vi inte har deras flyg. Om man då sen hypotetiskt skulle kunna resonera att om vi inte gjort någon förändring alls – så skulle vi kunnat fortsätta med dem som leverantör. Men för oss har det handlat om att vi måste ha en långsiktighet och en leverantör som kommer kunna leverera fler flygplan under längre tid, och därför har det varit så viktigt att få på plats det här avtalet med BRA.
Xfly säger klart och tydligt att de har både kapacitet och vilja att flyga november och december ut?
– Vårt beslut är att vi kommer gå in med en ny leverantör efter årsskiftet, och som ett utfall av det så hamnar vi i ett läge där Xfly inte flyger åt oss längre redan från november. Och det var ju inget som vi önskade heller.
Varför ställer ni in flygningar under november och december när Xfly säger att de kan flyga?
– Nu kan inte jag dela specifika detaljer från avtalsförhandlingarna med Xfly, utan vi kan bara konstatera att det alternativet inte funnits på bordet. Vi har som sagt hamnat i ett läge där vi är mellan två leverantörer, och att man sen hypotetiskt kan diskutera att Xfly skulle kunna fortsätta att flyga om vi inte tecknat avtal med en annan leverantör, det får ju stå för dem så att säga. Faktum kvarstår att vi inte har tillräckligt många flyg och därför påverkas då ett antal inrikesdestinationer.
Som jag förstår det så finns det flera liknande bolag i Europa med både kapacitet och vilja att flyga på korta avtal året ut. Har det varit ett alternativ för SAS?
– Att ställa in en avgång är alltid sista alternativet för ett flygbolag, så vi tittar ju alltid på alternativ. Men i det här fallet har det inte funnits något rimligt och hållbart alternativ som skulle kunna hjälpa oss i det här läget.