Levide kyrka har renoverats
Levide kyrka har genomgått en totalrenovering för 6,4 miljoner kronor. Kyrkan har fått nytt tak och ny fasad och invändigt har man tagit fram gamla målningar från tidigt 1900-tal. Sakristian har fått en ordentlig upprustning, liksom orgeln. Och hela kyrkan är utrustad med ny uppvärmning.
Levide kyrka har renoverats både utvändigt och invändigt.
Foto: Krister Nordin
Alla som har jobbat har verkligen varit entusiastiska, säger Anders Jernberg, kyrkoherde i Fardhem pastorat.
De målningar som kalkades över 1957, då kyrkan renoverades förra gången, har nu tagits fram och renoverats.
-En ung grabb, André Sinnemark, har målat en del efter gamla foton och han skall ännu fylla en ruta som är tom längst in mot predikstolen, sa Anders Jernberg.
Han berättade också om klockaren, Gösta Lindgren, som har skrivit texten i målningen och som sedan målerikonservator Marianne Gustavsson Belzacq har färdigställt.
Försiktig
Gösta Lindgren är försiktig med att framhålla sig själv men Berit Nilsson, ordförande i kyrkorådet, är mycket stolt över klockaren.
-Det är inte alla kyrkor som har en klockare som även kan hjälpa till med renoveringen, säger hon stolt.
Åtta har arbetat
De 6,4 miljoner kronor är fördelade med hälften utvändigt och hälften invändigt. Cirka åtta personer har jobbat med renoveringen sedan december 2006. Det är byggnadsarbetare, elektriker och konservatorer.
Jan Utas, kyrkoarkitekt och Håkan Lindkvist, hyttmästare vid Byggnadshyttan har hållit i trådarna.
Fortfarande jobbar två målare med att färdigställa det sista som är orgeln och som målas med små penslar i guld och grönt.
-Från början har faktiskt orgeln varit rosa men vi behåller de färger som den haft senast och renoverar målningen, sa Jerry Jannehag.
Experter
Han driver företaget, Jannehags måleri i Dalhem och jobbar tillsammans med Erik Nilsson. De är experter på målning av känsliga lokaler och dit hör ju våra kyrkor.
Sakristian har också fått en ordentlig upplyftning. Från att ha varit brun och grå har den nu fått nya, vackra färger i grått och rosa med vackra, blåmålade skåp till förvaring av textilier.
Senast Levide kyrka renoverades var alltså 1957.
Då frilades pelarna och målningarna kalkades över. Predikstolen flyttades för att frilägga ett fönster och det gjordes en översyn av tak och fönster.
Den elvärme som installerades då har nu bytts ut till modernare och effektivare.
-Den är lättare att sköta och man kan ställa in den på tid, sa Gösta Lindgren.
Att kunna använda alla kyrkorna i pastoratet prioriteras i Fardhem pastorat.
-Man kan ju inte renovera en kyrka så här och sedan stänga den för att man inte har råd med uppvärmningen. Det vore som att bygga ny lagård och sedan inte ha råd att fylla den med kor, sa Anders Jernberg. Dessutom mår kyrkorna inte bra av att stå helt ouppvärmda.
Samfälligheten Gotlands kyrkor bekostar renoveringen i huvudsak. Men en mindre summa står pastoratet för. Bland annat har Levide snickeri tillverkat nya stolar som placeras vid behov i mittgången på kyrkan där det inte finns några fasta bänkar.
Modellskepp
Modellskeppet som skänktes till kyrkan 1748 har renoverats och hängts upp. Det har under en tid förvarats på Fornsalen och senare i en monter i Levide kyrka.
Torsten Gislestam, ordförande i Samfälligheten Gotlands kyrkor, kan som vanligt, historien om alla målningarna som ett rinnande vatten:
-Carl Wilhelm Pettersson från Rone, även kallad "Gotlands-Pelle" har gjort målningarna och troligen var han inspirerad av Axel Herman Hägg, som bland annat målade Häggska huset i Hemse. Troligen har Hägg gjort förlagan, han jobbade bland annat i Ardre och Dalhem i 15 år, berättade Gislestam. Draperibårdarna framme vid altaret är nymålade. De togs också bort på 1950-talet men har nu målats av Marianne Gustavsson Belzacq.
Kyrkan har också fått en ny skärmvägg nere vid orgeln och där har man återanvänt en gammal dörr från 1600-talet som tidigare fanns på predikstolen.
Den 10 februari blir det återinvigning av kyrkan i Levide. Förre biskopen Biörn Fjärstedt kommer att inviga, konfirmander och kör medverkar och alla kyrkoherdar i hela Sudertredingen har bjudits in liksom förre komministern Sune Österdahl. Efter gudstjänsten och invigningen blir det festligheter i bygdegården, lovar Berit Nilsson.
Kyrkorenoveringar som pågår på Gotland nu är Hörsne, Hellvi, Östergarn och Garda. De som fått beviljat bidrag är Källunge, Vallstena och Sjonhem och kommer att påbörjas under året och 2009. Man har också sökt bidrag för kyrkorna i Eksta, Lye, Roma och Silte. Totalt omsätter Samfälligheten Gotlands kyrkor 18-20 miljoner kronor om året, enligt Torsten Gislestam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!