Lidl kan vinna årets arkitekturpris

Ett hus i innerstan som belönats för sin arkitektur tävlar om att utses till fulast i landet – och nu kommer nya nomineringar att tycka till om.

"Fina färger och jag gillar att det är mycket trä", säger arkitekturintresserade Malin Öhman om Lidls nya bygge och menar att det är vackrare än många andra byggnader i området på Skarphäll.

"Fina färger och jag gillar att det är mycket trä", säger arkitekturintresserade Malin Öhman om Lidls nya bygge och menar att det är vackrare än många andra byggnader i området på Skarphäll.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-11-22 09:49

Alla verkar ha en åsikt om arkitektur, och långt ifrån alla är överens om att rätt byggnad alltid belönas när utmärkelser delas ut. På Gotland finns två pris. DBW:s innerstadsråd har delat ut sitt byggnadsvårdspris sedan 2002, och för två år sedan instiftade Region Gotland ett arkitekturpris. Nu är båda aktuella – men på olika sätt.

2014 fick Clarion Visby hotell DBW:s byggnadsvårdspris för den tillbyggnad längs Strandgatan som förbinder gamla hotelldelen med byggnaden som tidigare var länsstyrelsens kontor. ”Ett modernt, spännande och vågat tillägg” ansåg DBW:s innerstadsråd som tyckte att formgivningen av byggnaden i betong med kopparklädd fasad var konsekvent och skickligt utförd.

Just nu genomför Arkitektupproret, en Facebook-grupp med 47 000 medlemmar, en omröstning om fulaste byggnaderna i landet. Med 112 röster vann byggnaden på Strandgatan den lokala omröstningen före Länsförsäkringars hus i Östercentrum (87 röster). I rikstävlingen ligger huset, kallat ”Clarion Hotels nya rostlåda”, i nuläget på elfte plats.

– Jag tycker huset är ett innovativt och bra exempel på att man vågar göra något nytt i innerstan. Även vår tid måste få sätta sin prägel på den, säger Sven Sandström som var med och korade vinnaren och som nu är ordförande i DBW:s innerstadsråd.

Innerstadsrådet har nyligen utsett årets vinnare. Fastigheten S:t Michael 6 med adress Södra murgatan 37 ägs av Margareta Elliot, som får priset för den fasadrenovering som gjorts.

– Samtidigt ger vi ett hedersomnämnande till muraren Paul Yttergren för de många och omfattande arbeten han gjort, säger Sven Sandström.

När stadsarkitekt Christan Hegardt guidar besökande kollegor genom Visby brukar han ta med dem till huset vid Strandgatan.

– Det är en bra referens, ett tydligt avtryck för sin tid som förhåller sig på ett intressant sätt till sin omgivning, säger han men påpekar att vissa detaljer kunde ha utformats bättre.

Som en annan referens nämner Christian Hegardt Adelsgatans nya town-house.

– Den är mer nedtonad och smälter in oväntat väl i omgivningen tycker jag, och har inte alls skapat lika mycket debatt som hotelltillbyggnaden. Man kan inte ha hur många hus som helst som vill sticka ut, resonerar han.

Christian Hegardt tycker den debatt Arkitektupproret för är ytlig och mest handlar om fasadstil. Han påpekar att arkitektens roll är mycket större än att bara rita fasader, men att manöverutrymmet oftast begränsas av ekonomiska villkor om att bygga snabbt och billigt.

Snart ska Region Gotland dela ut sitt arkitekturpris. Alla har fått vara med och nominera. Nio förslag har lämnats in. Medan DBW:s pris har som syfte att bevara ”Visby stads säregna skönhet och ålderdomliga prägel” så har regionens pris som mål att belöna arkitektur som ”positivt förstärker stads- och landskapsbilden” och som har betydelse för gotländsk samhällsutveckling och identitet.

– Det ska vara arkitektur som kan komma många till del, säger Christian Hegardt.

Med den inriktningen har två privata bostadshus valts bort när gruppen som arbetar med priset nu valt ut de fyra finalisterna. De fyra finalisterna är det nya äldreboendet på Visborg, Lidls nya handelshus på Skarphäll, renoveringen och ombyggnaden av Katolska kyrkan i innerstan, samt Körbärsgården i Sundre. Vinnare kommer att utses vid miljö- och byggnadsnämndens sammanträde den 17 december.

Regionens nominerade

Visby Skenet 3, omsorgsboende på Visborg

Har trots storlek landat väl i omgivningen med sin faluröda träpanel.

Visby Svarven 3, Lidls handelsbyggnad

Pilotprojekt om ekologisk hållbarhet. Stakar ut en ny väg för kommersiella byggnader.

 Visby Priorn 11, Katolska kyrkan

Nedtonad men genomgripande restaurering av kyrkorummet och omgivande byggnader. 

Körsbärsgården i Sundre

Unikt projekt för landskapet. Sista paviljongen fullbordar anläggningen och vandringen genom de enkla vita byggnadsvolymerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!