Likriktning inom köken oroar
Varför kan inte de fungerande köken få vara kvar? Varför måste allt vara likriktat?Frågorna var många när kommunen bjöd in kommunmedborgarna till dialog om den nya mat- och måltidspolicyn.Politikerna poängterade att inga beslut ännu är fattade.
Foto: Krister Nordin
Personalbesparing
Den nya mat- och måltidspolicyn för till exempel skola, sjukvård och omsorg verkar de flesta gilla.
Största delen av diskussionen handlade i stället om planerna på att inrätta tre produktionskök som i särskilda vagnar ska leverera kyld mat till de många serveringsköken, där man endast får tillreda potatis, ris, pasta, sås och grönssakshack.
Karin Gardell från Medvetna matval hade ringt runt till tre kommuner och kunde konstatera att deras kostchefer sade samma sak. Nämligen att dessa kommuner hade övergivit kyld mat-konceptet, det som Gotland just funderar på, därför att det blivit för dyrt.
- De sade att det hade behövts mer folk, inte mindre, på ställena där maten skulle serveras. Det blev inget av de tänkta besparingarna, sade hon.
Freddy Sirland, ansvarig för måltidsförsörjningen i kommunen, hade egentligen bara en kommentar till detta:
- Jag tror nog att det blir besparingar i personalen.
Upprepad fråga
På Gråboskolan finns två kockar som lyckats med konststycket att skapa vinst på matlagningen, enligt deras rektor Margareta Zetterström.
- Får Gråboskolan ha kvar sitt kök?
Frågan som moderatorn Tommy Wahlgren ställde, upprepades av andra. Varför får inte bra kök fortsätta, varför måste allt likriktas?
Ekonomin först
Men Bo Magnusson, hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Freddy Sirland kunde inte svara på den frågan, med annat än att man först måste se över ekonomin.
Ännu finns inga beslut om hur matlagningen ska organiseras på ön. Det är för att hämta hem uppfattningarna hos medborgarna som kommunens tjänstemän och politiker åker runt i tre dagar på dialogmöten. Slite och Hemse kvarstår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!