Lindvall: "Besöksnäringen står för drygt 4,4 miljarder"

Besöksnäringen står för drygt 4,4 miljarder av den gotländska ekonomin. Samtidigt som vi måste värna liv och hälsa, måste företagen överleva. "Det är en gigantisk målkonflikt", säger regiondirektör Peter Lindvall.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2020-05-14 19:30

Balansen mellan att värna hälsa och näringsliv är svår, konstaterade regiondirektör Peter Lindvall under torsdagens digitala näringslivsmöte som modererades av Gotlands förenade besöksnärings, GFB, verksamhetsledare Frida Ganshed.

– Det är en gigantisk målkonflikt. Å ena sidan är det en pandemi som vi vet väldigt lite om där folk dör, å andra sidan har vi ett näringsliv på Gotland som är extremt beroende av besökare och det här lirar inte just nu. Det finns en stor osäkerhet både för vad regeringen förmedlar och för vad vi ska preparera oss för. Det är det svåraste just nu i min roll, att parera de här målkonflikterna mellan liv och hälsa, och faktiskt framtidstro och hopp för gotländska företagare, säger Peter Lindvall.

Enligt Frida Ganshed är det flera sommardestinationer som den senaste veckan märkt att bokningarna ökar, men att man inte ser samma utveckling på Gotland. 

Många kanske väljer bort Gotland för att det krävs en annan transport jämfört med anda resmål inrikes. Vad kan vi göra för att det ska kännas tryggt att komma hit i sommar?

– Vi måste vila i att Gotland är Sveriges absolut starkaste platsvarumärke och utgå ifrån det. När restriktionerna lättar kommer många att ha ett sug efter att komma hit. Vi har absolut ett hinder i att det inte bara är att sätta sig i bilen och åka hit, utan man måste planera sin resa. Det handlar om att fortsatt se till att transporterna är trygga, att vi har boendeanläggningar och krögare som också skapar den här tryggheten. Vi är många olika aktörer som måste säkerställa att det är tryggt att åka till Gotland.

Förs det någon dialog om vårt ö-läge uppåt från politikens eller ditt håll?

– Vi för en dialog om hur vi ska kunna påtala för regeringen och myndigheterna att vi är extremt beroende av besöksnäringen. Drygt 4,4 miljarder av vår bruttoregionalprodukt är direkt hänförliga till besöksnäringen, då förstår man vilken enorm betydelse besöksnäringen har på Gotland.

Hur ser du på polariseringen mellan dem som vill ha hit besökare och de som är oroliga för att det ska komma hit människor?

– Vi är helt och hållet beroende av att folk vill besöka Gotland. Nu har vi ett läge där man måste ta ansvar för sitt resande, men det blir en olycklig diskussion. Vi är beroende av att folk vill fortsätta komma till Gotland när det här är över. Vi måste vara tydliga med att de som har sommarhus här är absolut välkomna hit, vi rätt tillfälle.

Alla hotell får frågor från personer som är rädda för hur man ska tas emot om man kommer till Gotland.

– Vår gemensamma välfärd, som exempelvis sjukvården, kommer vi aldrig att kunna bygga upp om vi inte har framgångsrika och livskraftiga företag på Gotland, för det är genom skatteintäkter vi får resurser till vår välfärd. Vi kommer aldrig att kunna utveckla vår välfärd om vi inte samtidigt stimulerar och skapar förutsättningar för näringslivet.

– I den prognos vi ser för Region Gotland det här året tappar vi 150 miljoner i skatteintäkter, det är 150 miljoner mindre till att bland annat utveckla sjukvården. Det kommer inte att fungera framåt. Ekvationen är superenkel, vi kommer inte att kunna utveckla skola, vård, omsorg om vi inte också jobbar med att utveckla näringslivet.

Företagsjour

Du som företagare kan vända dig till Region Gotlands företagsjour, för att få vägledning i vilka stödåtgärder du kan ta del av och vart du kan vända dig för att hitta rätt i kontakten med myndigheter.

Telefontider: måndag - fredag, klockan 08.30-16.30
Telefon: 0498-26 95 83
E-post: foretag@gotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!