Nyanställda soldater gick klassisk marsch

Är man nyanställd vid Havdhems kompani ingår att marschera till Havdhem. Drygt sex mil med övernattning under bar himmel någonstans i Gerum.

Efter att ha startat från Tofta skjutfält på morgonen blev det lunchpaus vid Tjuls station i Eskelhem för Havdhems kompani.

Efter att ha startat från Tofta skjutfält på morgonen blev det lunchpaus vid Tjuls station i Eskelhem för Havdhems kompani.

Foto: Per Leino

Gotland2022-10-21 17:05

Efter att ha startat från Tofta skjutfält på morgonen nådde de 22 deltagarna efter knappt två mils marsch Tjuls station i Eskelhem vid lunchtid. Den drygt tio kilo tunga ryggsäcken med mat, ombyte, spade, liggunderlag och lite annat kunde lyftas av. En stund att njuta av det vackra oktobervädret och värma påsen med "mjukkonserverad" kyckling och ris. Och det kanske viktigaste – tid att plåstra om ömma fötter.

– Tidigare gick värnpliktiga marschen. Sedan vi återinförde den 2017 så är det med anställda. Alla ska gå den en gång, sedan är det frivilligt om man vill gå en andra gång, säger kompanifanjunkaren Johan Sjöberg som i år deltog för tredje gången.

– Vi går fyra mil första dagen, övernattar och går sedan två mil till, tillägger han och berättar att det brukar vara lite trögstartat andra dagen.

undefined
Hedda Fielder plåstrar om fötterna på Tova Rollén Björk under pausen vid Tjuls station i Eskelhem.

Linn Dahlgren hade lite annorlunda packning. Hon fyllde 22 år under marschen och ville bjuda deltagarna på något gott. Sovsäcken fick stanna hemma för att ge plats åt fem kladdkakor.

– Jag gick grundutbildningen för sjukvårdare i Skövde. Mamma och jag har en häst tillsammans, och när hon flyttade till Gotland valde jag att söka jobb här, berättar hon medan hon delar ut kladdkaka.

Linn Dahlgren började vid Havdhems kompani i augusti. Första tiden kunde hon bo hos mamma, men nu har hon hittat ett eget boende.

– Jag la ut ett inlägg om att få hyra året runt, och hade tur som fick svar snabbt, säger hon och berättar att hon hyr ett hus i Eskelhem tillsammans med kollegan Hedda Fielder.

Hedda Fielder lämnade Skåne för att jobba på Gotland. Även hon började vid Havdhems kompani i augusti.

– Jag gick min befattningsutbildning vid Södra skånska regementet P 7 och hade tänkt fortsätta inom Försvarsmakten i Skåne. Men under utbildningen träffade jag några gotlänningar som talade varmt om ön, så jag blev intresserad, berättar hon samtidigt som hon plåstrar om Tova Rollén Björks fötter.

Tova gjorde sin grundutbildning i Falun förra året. Sex månader som väckte intresse för ett jobb inom Försvarsmakten.

– Jag sökte grundutbildningen för att den skulle vara en bra erfarenhet. Först var jag inte intresserad av att fortsätta, men det vände under tiden utbildningen pågick, berättar Tova Rollén Björk.

Tova Rollén Björk har släkt på ön, vilket löste bostadsfrågan inledningsvis.

– Nu har jag hittat ett eget boende på Kolonigatan i Visby. Jag hoppas att jag kan få hyra året runt där, säger hon.

undefined
Ett tjugotal från Havdhems kompani deltog i marschen frånTofta till Havdhem, med övernattning under bar himmel någonstans i Gerum.

Vid Havdhems kompani finns det ett tiotal kvinnor.

– Det tycker jag är bra. När jag gjorde grundutbildningen var jag ensam tjej. Det blir en helt annan kultur när det är både tjejer och killar i gruppen, säger Tova Rollén Björk.

Att Försvarsmakten ser Gotland som ett strategiskt viktigt område märks. I våras sökte Gotlands Regemente ett 70-tal soldater. Både Tove Rollén Björk och Linn Dahlgren lockades till ön av att det satsas mycket här just nu. 

– Vi har anställt ett 50-tal soldater efter sommaren, men behöver anställa många fler, berättar regementets kommunikationschef Tomas Ängshammar.

En bra bas för rekrytering är de som för närvarande gör värnplikten på Gotland. I år är det 40 värnpliktiga vid Roma kompani (som går sin marsch till Roma).

– Nästa år utökas antalet värnpliktiga till 80, och 2024 kommer de att vara ännu fler. Det skulle vara mycket bra om vi kan behålla hälften av dem inom Försvarsmakten, säger Tomas Ängshammar.

Gotlands regemente

2018 upprättades de första delarna till Gotlands regemente, P 18. Regementet har nu cirka 300 anställda, men är fortsatt under uppbyggnad och behöver anställa ännu fler. 

Lediga jobb just nu: Mekaniker, chef till underrättelse- och säkerhetsavdelningen, registrator, ställföreträdande chef till Tofta skjutfält.

För att komma i fråga för jobb inom Försvarsmakten ska man klara registerkontroll, ha genomfört värnplikt eller militär grundutbildning, och ha godkänt på fysiska test, samt B-körkort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!