Linnéa, 25, från Levide mitt i valrysaren: ”Många är oroliga”

Världen håller andan medan USA går till val. Gotländska Linnéa Andersson följer utgången från första parkett – mitt i New York City.

Amerikanska valet följs på plats av gotländska Linnéa Andersson, här på väg till jobbet via Times Square i New York City.

Amerikanska valet följs på plats av gotländska Linnéa Andersson, här på väg till jobbet via Times Square i New York City.

Foto: Privat

Gotland2024-11-05 17:39

Snart har USA en ny president för de kommande fyra åren: Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris.

– Här är en spänd stämning där många är oroliga för resultatet, säger gotländska Linnéa Andersson på plats i New York City.

Hon växte upp i Levide på Gotland och flyttade till USA 2019 för att läsa på college.

– I det förra valet 2020 bodde jag i Arizona. Trots att det är en så kallad "swing state" och viktig stat för valet, upplever jag det här valet som ännu mer spänt, säger hon.

Linnéa Andersson beskriver en polarisering, med Trump och Harris som extrema motkandidater, där hennes amerikanska vänner in i det längsta undviker att prata politik.

– Du sitter inte på en bar och pratar politik. Och familjemiddagar, till hundra procent så pratar du aldrig politik där. För man vet aldrig var folk står.

undefined
Republikanernas Donald Trump under ett valmöte i Wilmington New York City.

Att USA till skillnad mot ett val i Sverige bara har två kandidater menar Linnéa Andersson är speciellt.

– I Sverige framstår Trump som The Bad Guy, och demokraterna som goda. Men här har man vänner som är både republikaner och demokrater. I Sverige tror många att det bara är Hillbillys i Texas som vill göra "America great again". Men det är halva USA som röstar republikanskt och också helt vanliga människor som jobbar här mitt i New York City.

Någon röstning blir det inte för Linnéa Andersson, eftersom hon inte är amerikansk medborgare.

– Det är rätt skönt, det hade bara varit jobbigt att behöva ta beslutet med två kandidater, säger hon.

undefined
Demokraternas Kamala Harris vid en pressträff i Houston.

Tidsskillnaden på sex timmar mellan New York och den sista delstaten Hawaii, i kombination med den jämna valprognosen, gör att det kan ta tid innan en segrare är klar.

– Efter att jag kommer hem från jobbet i kväll sätter jag på min tv och kollar till jag går och lägger mig, men jag tror att vi kommer att få vänta på ett resultat, säger Linnéa Andersson.

Vad som händer sedan, menar hon, är svårt att förutse, liksom om de blir protester eller upplopp.

– Här i New York har det ofta varit protester i Israel Palestina-frågan. Jag har varit på väg hem, men fått ta andra gator, säger hon.

Politiskt tror Linnéa Andersson att det kommer at följa en tid av osäkerhet, innan den nya presidenten börjar lägga fram propositioner och driva sin politik.

– Det är spännande att vara här och följa valet, men helt ärligt ser jag mest fram emot att det ska bli klart. Nästan varje reklam på tv har varit politisk och man får jättemycket spam där de ber om pengar. Nu ser jag mest fram mot att livet ska bli som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!