Odlar gotländska popcorn –"Roligt att driva företag”

Linus Wiklund och Jakob Kysinger odlar popcorn av Gotlandsodlad popcornmajs och blev utsedda till Årets innovation på UF-galan.

Linus Wiklund och Jakob Kysinger driver UF-företaget Popcorn och har odlat popcornmajs som blir gotländska popcorn.

Linus Wiklund och Jakob Kysinger driver UF-företaget Popcorn och har odlat popcornmajs som blir gotländska popcorn.

Foto: Mathilda Lavergren

Gotland2022-04-17 11:45

Linus Wiklund och Jakob Kysinger går sista året på lantbruksgymnasiet På Gotland Grönt Centrum. De har drivit UF–företaget Popcorn UF tillsammans och blev utsedda till årets innovation på den stora UF–galan som gick av stapeln i mars. 

– Det känns kul att juryn tyckte att det var en bra idé och uppskattade det vi skapat, säger Jakob.

Hur kom ni på idén?

– Vi ville odla något som är hyfsat enkelt att hantera och kom på idén att odla popcornmajs, säger Jakob Kysinger.

– Vi fick också lov att odla majsen på ett av pappas fält, så då körde vi på det, säger Linus Wiklund. 

Popcornmajsen odlas på samma sätt som sockermajs och fodermajs. Den sås i slutet av april när frosten är borta och skördas på hösten. 

– Den skördas ganska sent, i mitten av oktober och sen torkas den som vanligt spannmål så att den håller att lagras, säger Linus.

Deras popcornmajs säljs som hela majskolvar. Den tillagas genom att vrida av majskorna från kolven ner i en kastrull.

– Det är vattnet i majsen som gör att majskornet expanderar och blir ett popcorn. Därför måste det finnas lite vatten kvar i majsen, annars poppar det inte, säger Linus. 

De går olika inriktningar på lantbruksgymnasiet. Jakob går lantbruksdjur och Linus lantbruksteknik och båda drömmer om att bli egna företagare i framtiden. Jakob vill ta över den mjölkgården i Vall som han är uppvuxen på och Linus siktar på att ta över Stora Tollbys av sina föräldrar. UF–företaget var ett smakprov på vad det innebär. 

– Det har varit en jättebra övning att testa på hur det är att vara egenföretagare, säger Jakob.
– Det var roligt att lära sig om hur det är att ta fram en produkt, och hur man går till väga för att nå ut med den till kunder, säger Linus. 

Vid två olika säljtillfällen med skolan har de sålt produkten och även i gårdsbutiken på Stora Tollbys.
– Det har flutit på väldigt bra, vi hade 126 påsar, målet var att sälja slut på dem och det har vi nästan lyckats med nu.  

Kommer ni fortsätta med företaget efter studenten?
– Inte vad vi tänker nu för tillfället, vi har andra tankar de här närmsta åren, men vi får se vad som sker i framtiden.

Vad tar ni med er från UF–företagandet till när ni själva ska driva företag?
 – Balansräkning och sånt, att få allt att balansera ut sig, säger Linus.

– Ekonomihanteringen, bokföringen och sen att det är kul att driva företag, säger Jakob.

Popcornmajsen säljs som hela majskolvar och tillagas genom att vrida av majskorna från kolven ner i en kastrull.
Popcornmajsen säljs som hela majskolvar och tillagas genom att vrida av majskorna från kolven ner i en kastrull.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!