Lisa, 44, skolade om sig – bytte skrivbordet mot naturen

Efter flera år i arbetslivet, där majoriteten av timmarna tillbringats framför en datorskärm, kände Lisa Hemph att det var dags att testa något nytt. Hon bytte ut skrivbordet mot naturen och kan numera titulera sig natur- och äventyrsguide. ”Väldigt utvecklande”, säger Lisa Hemph.

Lisa Hemph ville få till en förändring i sitt arbetsliv och har valt att skola om sig till natur- och äventyrsguide.

Lisa Hemph ville få till en förändring i sitt arbetsliv och har valt att skola om sig till natur- och äventyrsguide.

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-06-03 12:35

Lisa Hemph, 44, har under sitt arbetsliv bland annat drivit eget bolag, varit verksamhetsledare på Science Park Gotland, och har haft en ledande roll hos Arbetsförmedlingens plattform JobTech Development.

Efter år med många arbetstimmar framför en dator tyckte Lisa Hemph att det var hög tid att pröva något annat.

– Jag sökte omställningsstudiestöd från CSN, vilket är att du får en del av din lön under tiden som du pluggar. Det var det som möjliggjorde att jag kunde, så här mitt i livet, testa att göra något jag inte gjort förut, säger Lisa Hemph.

undefined
”Det var det som möjliggjorde att jag kunde, så här mitt i livet, testa att göra något jag inte gjort förut”, säger Lisa Hemph om det omställningsstudiestöd hon fick.

När det kommer till valet av utbildning, funderade hon ett tag på att fördjupa sina redan befintliga kunskaper inom beteendevetenskap, i stället för att pröva på något helt nytt.

– Men jag insåg att jag kommer sitta ännu mer framför skärmen och bli ännu mer upplåst med att sitta inomhus. Jag kände längtan att vara mer utomhus och för mig kändes det meningsfullt att få vara mer ute i naturen. Jag hade lite andra perspektiv nu än när jag var kanske 18, 19 år och skulle välja studieinriktning, säger Lisa Hemph.

Till slut föll valet på vad hon beskriver som ”något helt annat”: En ettårig utbildning till att bli natur- och äventyrsguide, som hon blev klar med för en vecka sedan.

– Utbildningen har haft inriktning mot naturturism i kustlandskapet, där det vi fokuserat på är att bli certifierad för att leda grupper i kajak och kanadensare samt naturguidning. Sen har vi också gjort saker som att cykla mountainbike, klättra, surfa och vandra. Det har varit ett fantastiskt år, säger Lisa Hemph.

undefined
Efter ett års utbildning på folkhögskolan i Stensund är Lisa Hemph nu redo att använda sig av sina nya kunskaper.

Hon tycker att det varit givande att lämna jobbet i ett år för att lägga fokus på andra saker.

– Det finns ju något speciellt med att få komma ifrån arbetet, och det är en viss frihetskänsla att få vara ute i naturen ett år. Det har också gett mig möjligheten att starta bolag igen för att på så sätt, i mitt arbetsliv framåt, kunna kombinera mitt engagemang för hållbar matchning på arbetsmarknaden med naturupplevelser, säger Lisa Hemph.

Att testa nya saker och äventyr är något som Lisa Hemph alltid tyckt är roligt och hon menar att hon ständigt vill utvecklas.

– Möjligen blir jag även lite uttråkad när jag väl kan saker. Man kan såklart utvecklas på en och samma arbetsplats, men för mig tror jag det varit viktigt att testa på lite olika områden, säger Lisa Hemph.

undefined
Lisa Hemphs nya koncept går ut på att hyra ut färdiga tältplatser på dolda platser.
undefined
Förutom ett uppsatt och utrustat tält finns bland annat råvaror, redskap och recept till olika måltider.

Vad utbildningen resulterat i för de som deltagit är väldigt olika, men Lisa Hemph har redan en tydlig idé, som hon redan till viss del förverkligat.

– Vi har varit en klass med personer från hela Sverige. Vi har verkligen fått en inblick i varandras närområde och alla fantastiska platser som finns, som man kanske inte besöker i vanliga fall. Det var där idén föddes, att jag vill tillgängliggöra de här fantastiska dolda platserna för fler, säger Lisa Hemph som berättar att det redan går att boka en upplevelse genom hennes nya satsning som fått namnet ”Förnan”.

Hon fortsätter:

– Tanken är att hyra ut färdigpreppade tältplatser i det vilda. Man gör en bokning och först kvällen innan får man en kartnål med koordinater som man ska ta sig till. Det skapar lite spänning att inte få veta direkt. Platsen blir också lite personlig utifrån den kontakt man har med oss.

Där finns sedan ett utrustat tält, vildmarkskök, lokala råvaror och recept för tre middagar, två luncher, två frukostar och mellanmål. Det finns även grundläggande vildmarksutrustning.

Det finns ett tiotal olika platser att välja mellan på Gotland, och i framtiden är tanken att de ska bli än fler, både på ön och även på andra platser i Sverige.

– Det beror lite på hur många tältningssugna det finns. Men det behöver finnas ganska många platser. Tanken är att inte lämna några som helst spår och inte vara länge på samma ställe. Så att det blir en unik upplevelse och också gör så lite åverkan som möjligt på naturen, säger Lisa Hemph.

undefined
Tanken är att bredda utbudet av platser som det går att boka via ”Förnan”. ”Det beror lite på hur många tältningssugna det finns”, säger Lisa Hemph.

Hon berättar att hon i början kommer att kombinera sitt företagande, att fokusera på både hållbar matchning på arbetsmarknaden samt utvecklingen av ”Förnan”.

– Sen får vi se om det blir på heltid i framtiden. Det är så pass nytt men det känns väldigt kul och de test vi har gjort har gått väldigt bra, säger Lisa Hemph.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!