Lisa Berg tackar för helt fenomenala år

Hon hittar sin avkoppling under ytan och brinner för att se glädjen i barnens ögon, såväl i undervattensrugby som när det gäller naturvetenskap. Efter 18 år på Fenomenalen lämnar Lisa Berg sin tjänst som chef.

Lisa Berg slutar som chef på Fenomenalen. Där har hon älskat att showa med barnen för att lära dem mer om naturvetenskap och hur olika ämnen fungerar tillsammans.

Lisa Berg slutar som chef på Fenomenalen. Där har hon älskat att showa med barnen för att lära dem mer om naturvetenskap och hur olika ämnen fungerar tillsammans.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-07-29 20:05

Bland pärmar som ska till kommunarkivet förklarar Lisa Berg, verksamhetschef på Fenomenalen, att hon nu vill ta chansen att göra något nytt i yrkeslivet.

– Men det känns jättekonstigt, säger hon om beslutet att säga upp sig från det jobb som hon älskat i alla år.

Efter att ha läst kulturvetenskap i Linköping flyttade Lisa Berg år 2000 till Gotland för att plugga arkeologi. Målet var museipedagog.

– När jag var klar gick jag upp till museet och frågade vad de ville ha mig till, säger hon och berättar att det just då inte fanns någon ledig tjänst, men att dåvarande pedagogen Lena Laving tog henne under sina vingars beskydd.

undefined
Christopher Polhem är en stor idol och förebild för Lisa Berg, som alltid kommer att minnas den stora utställningen som invigdes av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Läraren Jan Ryegård hade 1989 startat och byggt upp Fenomenalen, det levande museet Science center, inrymt i Fornsalens lokaler, för att lära barn och unga hur naturvetenskap fungerar i praktiken. Lisa Berg, som var praktikant på museet, fick en dag, när det var kris på personal, frågan om hon kunde guida en grupp barn.

– Efter det sa Janne: "Du ska vara här hos oss – så ska det vara" och så blev det. Sedan dess har jag inte tagit mig härifrån, säger hon och berättar hur hon snabbt blev projektledare för en stor matematikutställning.

Utställningarna har avlöst varandra, så också utredningar och förslag på om och hur verksamheten skulle bedrivas. Vid årsskiftet 2004-2005 började Lisa som anställd pedagog– kort därpå kom dråpslaget:

– Man ville flytta Fenomenalen till silon i hamnen. Men när det var klart och presenterades hade regionens ekonomi vänt. Istället för att satsa och flytta beslutades det att vi skulle läggas ner, säger Lisa Berg och berättar hur politikerna till slut ändå gav med sig och sköt till nya pengar.

Verksamheten för barn ansågs prioriterad, och utställningarna kunde fortsätta. 2008 var temat år 1361 och besökarna fick bli forskare för att med hjälp av modern teknik undersöka en medeltida gåta kring ett kranium från museets samlingar.

undefined
Vykortet är taget av Fornsalens dåvarande fotograf Raymond Hejdström och visar barn tillsammans med grundaren Jan Ryegård i bildens bakgrund.

Bland det största som hänt Fenomenalen var det som följde sedan Lisa Berg 2011 kallats till möte hos landshövdingen och resolut räckt upp handen. Den gotländske uppfinnaren Christopher Polhem skulle hedras med ett eget minnesår.

– Det var Almedalsvecka och Sveriges ingenjörer, Kungliga vetenskapsakademin och så jag från lilla Fenomenalen var med på mötet. Jag hade precis läst teknik och fattat hur stor Polhem var, jag bara bestämde mig och tackade ja, säger Lisa Berg och berättar hur Fenomenalen före de stora institutionerna i landet fick äran att bygga en minnesutställning som invigdes av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Christopher Polhem kom från en fattig familj i Visby, och hade inga förutsättningar, när han vid bara tio års ålder förlorade sin far.

– Tolv år gammal var han i Stockholm och skulle själv tjäna sitt levebröd. Han lagade klockor hos präster och i utbyte fick han lära sig latin. Till slut fick han laga det stora astronomiska uret i Uppsala domkyrka och fick tillgång till universitetet, säger Lisa Berg och berättar hur hon i sitt dagliga arbete påverkas av Polhems livsöde.

Han blev sedd för sina stora kunskaper, något som är minst lika viktigt som att verkligen vara duktig, menar Lisa Berg.

– Det har vi pratat jättemycket om här med våra barn. Att hela tiden bekräfta så att barnen växer med uppgiften. Jag tror att det är den största gåva vi kan ge våra barn, säger hon och berättar att det var 2013 som Fenomenalen flyttade till sina nuvarande lokaler vid magasinen i hamnen.

undefined
Lisa Berg lämnar huvudsysslan som chef på Fenomenalen.

Att se och bekräfta barn och unga tar Lisa Berg med sig även på sin fritid. Med sig till Gotland tog hon en karriär som simmare, men också undervattensrugbyspelare på landslagsnivå.

– När jag pluggade till arkeolog i Visby jobbade jag extra på badet. Här fanns ett lag och då gjorde jag comeback. 2003 spelade vi VM i Danmark och tog silver, säger hon och berättar hur hon 2004 träffade sin man Per som också var aktiv inom sporten.

I föreningen Bottenskraparnas barn och ungdomsverksamhet är Lisa Berg drivande.

– Det är de mest oväntade som ofta blir de duktigaste. Om vi bara ser dem och låter dem vara kvar och träna och peppa utvecklas de i sin takt, säger hon.

I oktober lämnar Lisa Berg Fenomenalen efter 18 år. Då börjar hon som verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet.

– Det finns jättestora planer för Fenomenalen, men det tänker jag att någon annan får ta över.

Testa dina kunskaper om Christopher Polhem här:

Fakta

Namn: Lisa Berg.

Ålder: 47 år.

Bor: Villa på Terra Nova.

Familj: Maken Per, förskolelärare, barnen Albin, 16 år, och Tea, 11 år.

Yrke: Verksamhetschef på Fenomenalen, lämnar tjänsten i oktober för att börja som verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet.

Gör på fritiden: Lägger all tid på Bottenskraparna och undervattensrugbyn. Eftersom jag är jättesocial både på jobbet och i simhallen är det ganska skönt att bara vara hemma där det är tyst.

Framtidsdröm: Ta VM-guld genom någon av mina ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!