Lisa vågade och vann ridmästarens gillande

- Jag vill visa att god ridning alltid är god ridning, oavsett vad man har för häst.Det säger Lisa Ericson, en av fyra elever som antagits till Philippe Karls exklusiva utbildning för ridlärare inom klassisk dressyr.

Lisa Ericson. Hon fann sig inte till rätta inom den vanliga ridningen. Nu har hon kommit in på Philippe Karls exklusiva utbildning för ridlärare inom klassisk dressyr. "Ridning ska vara vetenskaplig. Jag vill veta exakt vad som händer. Hur ska jag annars kunna ha rent samvete gentemot mina elever?"Foto: Tobias Wallström

Lisa Ericson. Hon fann sig inte till rätta inom den vanliga ridningen. Nu har hon kommit in på Philippe Karls exklusiva utbildning för ridlärare inom klassisk dressyr. "Ridning ska vara vetenskaplig. Jag vill veta exakt vad som händer. Hur ska jag annars kunna ha rent samvete gentemot mina elever?"Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2010-10-12 04:00
För att bli antagen till den franske ridmästaren Philippe Karls ridlärarutbildning, krävs att man dels redan är utbildad ridinstruktör, dels att man har utbildat en egen häst till en viss kunskapsnivå. Gotländske Lisa Ericson, nu 22 år, uppfyllde ingetdera när hon först sökte för tre år sedan.
Hon har alltid hållit på med hästar, inom hoppning, dressyr och fältritt, de vägar de flesta väljer. Efter hand började hon känna att hon saknade något.
- Det var något som fattades i den världen. Hästar och ryttare kom till en viss nivå, sedan tog det stopp. Och man fick höga poäng fast hästarna hade jättemycket spänningar, många reds sönder och få var tillfreds.
Lisa började söka. Tittade på många olika ridformer och några av världens mest kända instruktörer.
Hos Philippe Karl - som driver École de Légèreté (Skolan av lätthet) inom klassisk dressyr - hittade hon det hon saknat. Lite för tidigt, visade det sig...
- Min häst var bara två år då och inte ens inriden. Jag hade ingen dokumentation som instruktör heller.
Så under 2,5 år följde Lisa, som sedan ett par år bor i Stockholm, utbildningen på teoretisk nivå, utan deltagande med häst.
Det praktiska utövade hon på egen hand.

Vågade fråga
I våras kände hon att hon nått en så pass hög nivå av ridning enligt Philippe Karls principer, att hon vågade chansa:
- Jag frågade om jag fick visa min ridning för honom. Det fick jag. Han blev väldigt glad över vad han såg.
Så Lisa Ericson antogs, yngst i Skandinavien och en av fyra elever på den svenska treåriga instruktörsutbildningen. Den drar igång i början av 2011 och består rent praktiskt av tre fyradagarskurser per år, utanför Stockholm. Då rider Lisa för Philippe Karl-instruktörer, inte för mästaren själv.
Däremellan gäller självstudier - och att fortsätta undervisa egna elever. Examen innebär nämligen att dels visa att hennes egen häst - en Gotlandsuppfödd lippizzanerponny - nått en viss nivå, dels visa att hon lyckats hjälpa sina elever till en viss nivå.

Craig nästa
Lyckas hon blir hon licensierad Philippe Karl-instruktör. Men egentligen är inte det målet.
- Faktiskt inte, ha ha! När jag är klar ska jag vidareutbilda mig hos Craig Stevens.
Craig Stevens håller också på med klassisk ridning och Lisa har redan utbildat sig för ett par av hans svenska elever. Nu är hon lovad ett år på hans instruktörsutbildning, som i dagsläget bara finns i USA.
Lisa säger att hon drivs av att få dela med sig av sina lärdomar.
- Jag vill visa att klassisk dressyr inte är en subkultur, utan att god ridning alltid är god ridning. Det finns inga rasbegränsningar. Alla hästar kan utbildas till Grand prix-nivå - och mer därtill. Det handlar inte om hästen, utan om människan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!