Lisas kärlek till kor

Färsk. En kalv född natten innan. Foto: Tobias Wallström

Färsk. En kalv född natten innan. Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2012-05-11 04:00

21-åriga Lisa Norman har ett alldeles särskilt stort intresse för kor. På föräldragården i Ekeby finns 190 mjölkkor och för Lisas del har det handlat om kor hela livet.

- Mer eller mindre i alla fall. Ett tag tänkte jag att jag skulle hålla på med hästar, men sen blev det kor i alla fall, säger hon.

Charmiga, kloka och med personlighet, så beskriver hon djuren.

- Fast vi har så många djur är det ändå individer. De är härliga, kor, säger Lisa och klappar omsorgsfullt på en "donna" som hon ofta kallar korna.

Kärleken till kor fick Lisa att 2010 korsa Atlanten för att åka som praktikant till en gård i Connecticut, nordöstra USA.

- Jag fick en gård tilldelad och den verkade okej. Sen kom jag dit och den var ju grymt bra - de hade utställningskor, säger Lisa.

På gården, som ägs av skodesignern Manolo Blahniks familj, fanns riktiga dyrgripar till kor.

- Någon ko hade de köpt för två miljoner svenska kronor. Det är helt sjuka summor, berättar Lisa.

Allra tjusigast var Jerseykon Veronica.

- Den högsta poäng en utställningsko kan få är excellent 97, EX 97. Det finns bara fyra Jerseykor i världen som har det, Veronica var en av dem. Det var kul att få jobba med henne.

Arbetet med utställningskor skilde sig lite från det med mjölkkor.

- Varje förmiddag skulle de tvättas, först med schampo, sen med balsam. Sen skulle man borsta hela kon och svansen. Det var lite speciellt, men roligt, säger Lisa.

Hur ska en snygg ko se ut då?

- Den ska vara ganska stor och vid revbenen ska man se att de har stort grovfoderutrymme. Sen ska hon ha fina ben, inte för raka eller för krokiga, säger Lisa Norman och fortsätter:

- Det är de små detaljerna som gör en ko supersnygg.

Hemma på gården i Ekeby är det dock andra kvaliteter som efterfrågas hos korna.

- De ska hålla bra och mjölka bra. Sen är det roligt om de är lite sociala och inte allt för rädda. Vissa kofamiljer är extra bra, vi har en familj som heter Nilla, det är bra kor.

Besättningen består av Holstein och några SRB, Svensk röd och vit boskap.

- Och så fick jag en Jerseyko i 20-årspresent, Brunetta. Sen har jag haft sån tur så hon har fått två kvigkalvar så nu är de tre, säger Lisa, som fick upp ögonen för rasen under sin tid i USA.

Själv bor hon i ett hus en bit bort, men hon jobbar på gården och tanken är att hon en dag ska ta över. Hennes två äldre syskon är inte alls lika kogalna.

- Nej, de bor i Stockholm. De tycker att det är kul att gå ut att titta lite i lagården någon gång ibland, säger Lisa.

Har du aldrig tröttnat på kor?

- Tröttnat har jag nog aldrig gjort. Det har gått upp och ner, men intresset har alltid funnits där.

Kobent - benen är sådana att underbenen pekar något utåt och knäna är för tätt ihop, motsats till hjulbent.

Kofot eller koben - ett bräckjärn, verktyg.

Kofångare - vardagligt uttryck för bilars stötfångare.

Kofösare - svenskans ord för cowboy. På spanska heter det i stället vaquero, från ordet vaca - ko. Vaqueros i plural betyder för övrigt även jeans.

Kohandel - (efter tyska Kuhhandel), politisk kompromiss som innebär att ena parten bistår den andra parten mot löfte att inom sin egen intressesfär erhålla motsvarande hjälp av den andra parten.

Kovända - vända (segelbåt) med aktern mot vinden, särskilt sedan man försökt vända med fören mot vinden, men också att plötsligt byta ståndpunkt i exempelvis en politisk fråga.

Koögd -  med ett stort öga med uttryckslös blick.

"Ingen ko på isen "-  ingen akut fara eller brådska.

Helig ko - något som inte får överges eller offras. Uttrycket härrör från Indien, där kon betraktas som helig av hinduerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om