Byrumsgatan, Skarphällsgatan och Polhemsgatan är några av de gator i Visby som kommer att påverkas av beläggningsarbeten under 2024, liksom ett par gator i Slite och en i Vibble. Även några gång- och cykelbanor får ny asfalt, till exempel södra sidan av Endreväg.
– Vi gör olika kontroller i vägnätet för att se vilken standard det är på vägen, hur sliten den är och hur mycket skador den har. Sedan pekar vi ut ett antal olika vägsträckor som vi ska lägga ny beläggning på under året utifrån den budget vi har, säger Björn Rabenius, avdelningschef för regionens park- och trafikavdelning.
Han berättar att man i första hand försöker använda sig av potthålslagning. När det inte längre är effektivt behöver man belägga en större yta eller en längre sträcka. Är vägens skick så dåligt att det slitits ner till bärlagret behöver man göra betydligt fler åtgärder. Men det är inte alltid de sämsta vägarna som åtgärdas först.
– Det kan verka konstigt, men det kan vara så att det är mest kostnadseffektivt att i stället göra de som är lite mindre dåliga, för att det är så man sparar mest pengar och bibehåller värdet i konstruktionen. På de som är mer slitna måste man göra ett så stort arbete att det är lika bra att ta ett större grepp och bygga om ordentligt, säger Björn Rabenius.
Arbetena görs i första hand utanför turistsäsongen, enligt planen i maj-juni och augusti-oktober.
– Vi jobbar mest på vår och höst i stället för högsäsong, vi försöker undvika det om det inte är nödvändigt, både av arbetskraftsskäl och av framkomlighetsskäl, säger Björn Rabenius.
Årets budget för beläggningsarbeten ligger någonstans mellan 10 och 12 miljoner kronor.
– Bedömningen är att det här är en rimlig nivå med hänsyn till vägnätet just nu. Behöver vi göra större ingrepp blir det särskilda projektbudgetar, säger Björn Rabenius.
Samtidigt som arbetet med att förbättra vägbeläggningen på regionens vägar och gator pågår, jobbar regionen med att förbereda inför framtiden.
– Om vi ska ställa om och framtidssäkra trafiken i Visby, då behöver man kanske satsa mer på gång- cykel- och kollektivtrafik och mindre på biltrafik och det får också konsekvenser för hur man prioriterar ekonomin, säger Björn Rabenius. Han fortsätter:
– Vi är på en utvecklingsresa. Vi måste upprätthålla och vårda det vi har så att det går att köra på vägarna men vi måste titta lite i kikaren framåt och se vad som kommer så att vi inte satsar mycket pengar på till exempel en väg som vi ändå ska smalna av och kanske göra en bred cykelväg vid sidan av.
Den som vill hålla sig uppdaterad med var och när regionen ska utföra beläggningsarbeten kan enligt Björn Rabenius med fördel titta in på regionens webbplats. Då kan man välja andra vägar och underlätta både för sig själv och för vägarbetarna.
– Och så slår vi alltid ett slag för att man ska välja Färjeleden och de större vägarna så man inte kör genom smeten. Det underlättar för alla och bidrar till bättre en miljö. Om många kör genom stan kan vi så småningom behöva ta till åtgärder för att tvinga bort trafik om det blir för mycket, säger Björn Rabenius.
Förutom park- och trafikavdelningens vägarbeten planerar regionen för ett antal ledningsarbeten. Många av dem i Visby, exempelvis i Sundströms hörna och på Strandgatan, men ledningsarbeten kommer även att utföras i Klintehamn, Tofta, Stenkyrka och Fårösund.