1 960 gotlänningar hade vid årsskiftet skulder hos Kronofogden, vilket är 138 färre än året innan. Det utgör 3,9 procent av regionens invånare och är något högre jämfört med riket.
Totalt har gotlänningarna obetalda skulder hos fogden på cirka 436 miljoner kronor.
Obetalda studiemedelsavgifter är den skuld som flest gotlänningar har hos Kronofogden, totalt 499 personer bosatta på ön har tillsammans skulder på närmare 9 miljoner kronor.
– Det är inte helt ovanligt att CSN är bland de vanligaste, men det beror ju lite på hur hög andel som har pluggat vidare, säger Max Wallenberg, pressansvarig hos Kronofogden.
Näst flest gotlänningar, 481 stycken, har skatteskulder och här är den sammanlagda summan betydligt högre, dryga 43 miljoner. På tredje plats kommer Trafikförsäkringsföreningen. Dit har 358 gotlänningar tillsammans obetalda skulder på dryga 13 miljoner kronor.
– Ungefär så här ser det ut i hela landet, skatter, studiemedel, böter och fordonsrelaterade skulder är de vanligaste, säger Max Wallenberg.
Sett till antalet skulder ligger obetalda underhållsstöd i särklass högst. Totalt rör det sig om 6 239 skulder, fördelat på drygt 200 gotlänningar. Näst flest skulder gäller obetalda tv-avgifter, drygt 300 gotlänningar har tillsammans skulder på närmare 2,4 miljoner kronor som rör detta. 1 januari 2019 togs avgiften bort och tas numera ut via skattsedeln.
– Så den kommer att minska år för år och efter fem år skrivs skulden ju av också, säger Max Wallenberg.
Den tredje vanligaste skulden är obetald skatt.
Skulderna till staten är både flest och störst, men många har även skulder till olika inkassobolag. Allra störst är den sammantagna skulden till Lowell Sverige AB; närmare 33 miljoner kronor. 273 personer har en genomsnittlig skuld på 120 000 kronor hos inkassobolaget.
– När det gäller fördelningen mellan staten och privata så har det förändrats, skulderna till det privata blir fler och det är större belopp, den kurvan pekar skarpt uppåt, medan skulderna till staten går svagt nedåt, säger Max Wallenberg.
169 gotlänningar har skulder till Brottsoffermyndigheten. Totalt handlar det om drygt 11 miljoner kronor som myndigheten har betalat ut i ersättning till brottsoffer, när gärningspersonerna inte har betalat skadestånden de dömts till.
Gotlänningarna har också drygt två miljoner kronor i skulder till Region Gotland, som gått till Kronofogden.
– Det är allt möjligt, barnomsorg, äldreomsorg och ganska mycket sjukvård, det är de stora avgifterna, men sen finns det även skulder inom upplåtelse av mark, bygglov och olika tillsynsavgifter, säger Annelie Thomsson, enhetschef inom ekonomiservice hos Region Gotland.
Regionen bytte i oktober förra året inkassobolag till Visma Financial Solutions AB. Tidigare anlitade regionen Intrum Justitia, som gotlänningarna har nära 5 miljoner kronor i skulder till hos Kronofogden.
– Först får du en påminnelse sju dagar efter sista betalningsdag, sen dröjer det ytterligare två-tre veckor innan det går över till inkassobolaget, säger Annelie Thomsson.
För den som har svårt att betala en faktura är det bästa sättet att slippa hamna hos inkassobolag och i förlängningen Kronofogden, att kontakta regionen så fort som möjligt.
– Man kan begära anstånd i upp till två månader och kan få en avbetalningsplan om det är större skulder, säger Annelie Thomsson.