LISTA: Här är Gotlands bjussigaste arbetsplatser

Rabatt på elpriset, tillgång till pool, billigt kött och vinstbonusar. Helagotland har kartlagt vilka förmåner som några av öns största arbetsgivare erbjuder sina anställda.

På Svenska Spels huvudkontor i Visby har de anställda tillgång till både gym och pool.

På Svenska Spels huvudkontor i Visby har de anställda tillgång till både gym och pool.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-11-09 05:35

Det finns gott om både likheter och skillnader när det gäller vilka förmåner som några av Gotlands största arbetsgivare erbjuder sina anställda. Det visar den kartläggning som Helagotland gjort genom att skicka ut ett antal frågor till större företag, kommunala bolag och myndigheter. 

Genomgången visar att samtliga arbetsgivare som svarat på frågorna erbjuder sina anställda gratis kaffe och te, och i flera fall även gratis frukt. Alla har också friskvårdsbidrag som en förmån, även om det är stora skillnader i hur stor summa bidraget är på.

undefined
Gratis kaffe erbjuder alla de stora arbetsgivare som finns med Helagotlands kartläggning. Många av dem har även gratis frukt, och ett fåtal bjuder även sina anställda på frukost.
undefined
Storleken på friskvårdsbidragen skiljer sig mycket åt bland öns stora arbetsgivare. Region Gotland har i dagsläget 1 200 kronor per år i friskvårdsbidrag, medan exempelvid Geab har 5 000 kronor per år.

Som exempel har Region Gotland i dagsläget 1 200 kronor per år i friskvårdsbidrag, medan Geab har hela 5 000 kronor. Det ska dock nämnas att den politiska majoriteten i sin budget för 2025 föreslår att friskvårdsbidraget för regionanställda ska höjas till 3 000 kronor om året.

Andra arbetsgivare, så som Svenska Spel och Protos, har egna gym och hos Geab, Gotlands regemente, regionen, länsstyrelsen och Payex har de anställda möjlighet att träna på arbetstid.

– Det är att betrakta som en arbetsuppgift, inte en förmån – även om det naturligtvis är en förmån för alla oss som tycker om att träna, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente, om de tre timmar fysisk träning på arbetstid som anställda inom Försvarsmakten har rätt till. 

undefined
"Det är att betrakta som en arbetsuppgift, inte en förmån", säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente, om det faktum att de anställda inom Försvarsmakten har rätt till tre timmars fysisk träning på arbetstid.
undefined
Flera av Gotlands största arbetsgivare, bland andra Gotlands regemente, länsstyrelsen, Geab och Payex ger sina anställda möjlighet att träna på arbetstid.

Andra förmåner som återkommer hos flera av öns stora arbetsgivare är möjligheten till distansarbete samt flextid. I stort sett alla uppmärksammar även anställda som fyller 50 år samt dem som går i pension. När det gäller att fira medarbetare som jobbat på arbetsplatsen i 25 år så varierar det mer. Gotlandshem har till exempel avskaffat detta firande helt. 

undefined
Samtliga arbetsgivare som svarat på Helagotlands frågor om förmåner uppger att de firar anställda som fyller 50 år, samt uppmärksammar medarbetare som går i pension. Däremot har vissa valt bort att uppmärksamma anställda som jobbat på samma arbetsplats i 25 år.
undefined
De allra flesta av de arbetsgivare som Helagotland varit i kontakt med anordnar antingen någon form av julfest, alternativt jullunch, för sin personal.

Det finns en del förmåner som sticker ut. Protos ger till exempel bort en julskinka som julklapp till sina anställda, och de får även 20 procents rabatt på produkter från Protos.

Geab å sin sida ger sina anställda två öres rabatt på elavtalet, och man har också ett så kallat incitamentsprogram som är kopplat till moderbolaget Vattenfalls prestation. 

undefined
I Geabs förmåner ingår det att de anställda får två öres rabatt på elavtalet. De har också rätt till 63 timmars arbetstidsförkortning per år.

Hos Heidelberg Material Cements fabrik i Slite har de anställda rätt till gratis och oberoende rådgivning inom pension och försäkringar, och de delar också ut bonus till personalen kopplat till bolagets resultat. 

Svenska Spel har man något man kallar en personlig pott på 10 000 kronor före skatt per år, som varje medarbetare får nyttja i stort sett som de själva vill.

– Vi införde den sommaren 2021, och det vi gjorde var att vi växlade bort lunchförmånen till en förmån som fler skulle ha glädje av. Vi ville ha en förmån som var individuell, och då började vi skissa på ett bidrag där var och en får köpa en vara eller tjänst som gör skillnad för just dem, berättar Stefan Söderbäck, chef inom avtal, lön och förmåner inom Svenska Spel.

undefined
"Vi ville ha en förmån som var individuell, och då började vi skissa på ett bidrag där var och en får köpa en vara eller tjänst som gör skillnad för just dem", säger Stefan Söderbäck, chef för avtal, lön och förmåner på Svenska Spel, om den personliga pott på 10 000 kronor om året som alla anställda inom Svenska Spel får som en förmån.

Han framhåller att pengarna inte får användas till något kopplat till exempelvis våld, pornografi eller spel, och man får heller inte göra pengatransaktioner eller köpa aktier för dem. Utöver det är det mer eller mindre fritt fram.

– Det har blivit en succé, och eftersom det är en såpass stor summa skapar den värde flera gånger om.

Kan du ge några exempel på vad anställda använt potten till?

– Det är lite allt möjligt, som tatueringar, delfinansiering till bröllop, asfaltering av infarten, kastrering av sin hund, elräkningar, tandblekning, ögonoperationer och resor. Våra anställda har olika behov, och då försöker vi möta upp det med den här förmånen.

undefined
Enligt Stefan Söderbäck har Svenska Spels anställda använt den personliga potten till lite allt möjligt, bland annat har någon lagt pengarna på att tatuera sig.

Under slutet av 2023 och början av 2024 rapporterade Helagotland mycket om att Svenska Spel varslade 120 av sina anställda, detta för att spara pengar. Ett knappt 40-tal av de anställda på Visbykontoret slutade, och Stefan Söderbäck förstår om det kan sticka i ögonen på folk att man lägger så mycket pengar på förmåner samtidigt som personal sägs upp.

– Det har inte kommit till min kännedom att någon har känt så, men det finns säkert personer som resonerar så, säger han, och fortsätter:

– Jag tycker att man ska se det som att vi är måna som att behålla de medarbetare som vi har kvar, och vi är även måna om att kunna rekrytera den personal vi behöver i framtiden. Då är vårt förmånserbjudande en viktig faktor. 

Helagotland har även varit i kontakt med Gotlandsbolagets kommunikationsansvariga Karin Bill och frågat vad de erbjuder sin personal för förmåner. Hon svarade följande: "Vi har vissa förmåner för våra medarbetare, som till exempel friskvård, men vi väljer att inte specificera dessa förmåner externt". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!