Gotländska familjer berättar om veckopeng

Sex av tio föräldrar har svårt att säga nej och sticker till extra pengar när veckopengen tagit slut. Men bara två av tio barn kan räkna med höjd veckopeng, i de bistra ekonomiska tiderna.

Efter ett halvår med appen Gimi är alla i familjen Karlsson mycket nöjda. Jacob, 7, och Jonathan, 11, fyller i vilka sysslor de utför och får pengar utbetalda via appen. "Ibland kan jag få massage, när de väljer det som uppdrag", säger mamma Anna.

Efter ett halvår med appen Gimi är alla i familjen Karlsson mycket nöjda. Jacob, 7, och Jonathan, 11, fyller i vilka sysslor de utför och får pengar utbetalda via appen. "Ibland kan jag få massage, när de väljer det som uppdrag", säger mamma Anna.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-10-28 07:03

I dag, fredag den 28 oktober, infaller Veckopengens dag. Samtidigt presenteras en färsk undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank. Den visar att 70 procent av barnen mellan 7 och 18 år får regelbunden vecko- eller månadspeng. En sjuåring får i genomsnitt 25 kronor i veckan och en 14-åring 350 kronor i månadspeng.

Trots oroliga tider och kraftigt stigande konsumentpriser uppger nästan 90 procent av föräldrarna att de på något sätt sparar pengar till sina barn. Många föräldrar har också svårt att säga nej och skjuter ofta till extrapengar när veckopengen tagit slut. Var fjärde förälder skjuter till extra, en eller flera gånger per månad. Något som Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, avråder från:

– Värdet av att tidigt få lära sig att spara först och konsumera sen, ska inte underskattas. I dag är det många som gör tvärtom. Ska vi lösa problemet med överskuldsättning bland unga vuxna är det viktigt att barnen lär sig hushålla med begränsade resurser och förstår pengars värde. För det krävs övning, säger han och menar att veckopengen passar utmärkt till det.

undefined
Efter ett halvår med appen Gimi är alla i familjen Karlsson mycket nöjda. Jacob, 7 år, och Jonathan, 11 år, fyller i vilka sysslor de utför och får pengar utbetalda via appen.

Över häften av alla tillfrågade 11-åringar har Swish och i stort sett alla 16-åringar. Två av tre föräldrar swishar sina barn någon gång i månaden och var fjärde förälder någon gång i veckan.

– Ska vi lära barnen att pengar är en begränsad resurs är det viktigt att lära barnen att när pengarna är slut, då är de slut. Pappa och mamma är ingen levande bankomat eller Swishmaskin. Prova att ge en lite högre månadspeng, men var tydlig med att barnet måste hushålla med pengarna fram till nästa månadspeng, säger Arturo Arques.

De flesta barn får i dag sitt första bankkort vid 10 till 11 års ålder. Dit hör Källa Löfqvist, 11, som just nu går och väntar.

– Jag ska snart få ett eget kort. Då ska jag få 100 kronor i veckan, säger hon och förklarar att det känns vuxet och stort att få bankkort.

Enligt undersökningen har nästan alla barn fått eget kort innan de fyllt 13 år.

undefined
Källa Löfqvist, 11, känner sig lite mera vuxen: ”Jag ska snart få eget bankkort, då ska jag få 100 kronor i veckan i veckopeng.”

Inte bara Swish, utan också andra tekniska lösningar, har etablerat sig för unga. Vissa innebär att de måste jobba för pengarna.

– Vi har använt appen Gimi i ett halvår, säger Anna Karlsson och visar hur hon både lägger ut uppdrag och betalar ersättningen för utförda sysslor till sönerna Jacob, 7, och Jonathan, 11, i sin mobil.

20 kronor för att hjälpa till att laga middag, 15 kronor för att plocka ur diskmaskinen, är taxan.

– Ibland kan jag få massage när de väljer det som uppdrag, säger hon och berättar att tio minuter kostar henne 15 kronor.

undefined
Efter ett halvår med appen Gimi är alla i familjen Karlsson mycket nöjda. Jacob, 7, och Jonathan, 11, fyller i vilka sysslor de utför och får pengar utbetalda via appen. "Ibland kan jag få massage, när de väljer det som uppdrag", säger mamma Anna.

Åtta av tio tillfrågade föräldrar uppger att de inte tänker höja barnens veckopeng i år. Inte bara föräldrarnas utan också barnens köpkraft har minskat ordentligt. Priset på till exempel hamburgare, pizza och biobiljett har ökat med i genomsnitt 14 procent.  

– Även barnen behöver lära sig att köpkraften och därmed konsumtionsutrymmet kan både öka och minska. I år har den minskat ordentligt och den verkligheten behöver även barnen få uppleva, råder Arturo Arques.

Nästan 30 procent av föräldrarna uppger att de är oroliga över familjens ekonomi. Bland 11-åringar är 18 procent oroliga.

– Många barn känner av sina föräldrars oro över den egna ekonomin. Som förälder är det viktigt att prata pengar med barn. Det är också viktigt att inte oroa barnen i onödan, säger Arturo Arques. 

Så mycket får barnen

7-8 år: 25 kronor i veckopeng, eller 100 kronor i månadspeng.
9-10 år: 25 kronor i veckopeng, eller 100 kronor i månadspeng.
11-12 år: De flesta går nu över till månadspeng, 200 kronor i månaden, och får också sitt första bankkort.
13 år: 300 kronor i månadspeng.
14 år: 350 kronor i månadspeng.
15 år: 500 kronor i månadspeng.
16 år: 1 100 kronor i månadspeng.
17 år: 1 200 kronor i månadspeng.
18 år: 1 250 kronor i månadspeng.

Källa: Kantar Sifo, oktober 2022 (1 025 personer deltog)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!